Powered by

Κατέρρευσε ο Δείκτης Οικονομικού αισθήματος στην Κύπρο, από 101,4 σε 74,5

Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος και οι προσδοκίες απασχόλησης μειώνονται ραγδαία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για τον Απρίλιο του 2020 στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DGECFIN) της Κομισιόν. 

Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2020, ο δείκτης οικονομικού αισθήματος (ESI) κατέρρευσε τόσο στη ζώνη του ευρώ (−27,2 στις 67,0 μονάδες) όσο και στην ΕΕ (-28,8 στις 65,8 μονάδες).

Αυτή ήταν η ισχυρότερη μηνιαία πτώση του δείκτη ESI που καταγράφηκε (από το 1985), ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ από τον Μάρτιο.

Για την Κύπρο ο δείκτης ESI μειώθηκε από 101,4 σε 74,5.

Οι δείκτες είναι τώρα πολύ κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους 100 και πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τον Μάρτιο του 2009.

Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση (ΕEI) έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε (κατά 30,1 μονάδες σε 63,7 στη ζώνη του ευρώ και 31,2 μονάδες σε 63,3 στην ΕΕ). Στην Κύπρο ο δείκτης ΕΕI μειώθηκε από 97,9 σε 93,2.

Στη ζώνη του ευρώ, η κατάρρευση του ESI προήλθε από μια εξαιρετικά ισχυρή πτώση της εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Σε σύγκριση με τους άλλους τομείς, η πτώση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο. Η πτώση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα, αν και η σε επίπεδα ρεκόρ, ήταν λιγότερο έντονη από ό, τι στους άλλους τομείς.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, το ESI συνετρίβη στις Κάτω Χώρες (−32,6), την Ισπανία (−26,0), τη Γερμανία (−19,9) και τη Γαλλία (.316,3),  ενώ δεν μπορούσαν να συλλεχθούν δεδομένα στην Ιταλία λόγω των αυστηρών μέτρα περιορισμού.

Ενώ η εμπιστοσύνη του κλάδου της βιομηχανίας μειώθηκε δραματικά (−19,2), παρέμεινε πάνω από το χαμηλό ρεκόρ του Μαρτίου 2009.

Η έντονη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών (−11.1) τροφοδοτήθηκε από τις φθίνουσες προσδοκίες των νοικοκυριών σχετικά με τη γενική οικονομική κατάσταση, αλλά και τη δική τους οικονομική κατάσταση. Οι προθέσεις για σημαντικές αγορές επιδεινώθηκαν επίσης.

Η πτώση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο (−19,7) οφειλόταν στην εξαιρετικά έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών των λιανοπωλητών.

Η πτώση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα (−15.1) προέκυψε από τις σημαντικές διορθώσεις των διαχειριστών στις προσδοκίες απασχόλησης και τις εκτιμήσεις του επιπέδου των βιβλίων παραγγελιών.

Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο ESI) κατέρρευσε (−49.3). Πρωτοφανείς επιδείξεις καταγράφηκαν και στα τρία συστατικά, δηλαδή στις προσδοκίες ζήτησης των διαχειριστών και στην αξιολόγηση της προηγούμενης επιχειρηματικής κατάστασης και της προηγούμενης ζήτησης.

Ο δείκτης προσδοκίας απασχόλησης κατέρρευσε (−30.1) στο χαμηλότερο επίπεδο, αντικατοπτρίζοντας την "βύθιση" των σχεδίων απασχόλησης και στους τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς. Τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα καταγράφηκαν στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ανακοίνωσε η DGECFIN.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Nomoplatform: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σοβαρές ελλείψεις στην διαφάνεια και εξωστρέφεια της Βουλής
Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Περιβαλλοντικά ζητήματα αγροτικού τομέα στη συνάντηση Επ. Αγροτικών Πληρωμών-Επ. Περιβάλλοντος
Κ. Ιωάννου: Σε ετοιμότητα για προώθηση αλλαγών στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κυβέρνηση
Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία στην Κύπρο
Eurostat: Αύξηση 1,3% στο ΑΕΠ της Κύπρου το πρώτο τρίμηνο 2025-Κατά 0,3% αυξήθηκε στην Ευρώπη
Ετήσια αύξηση 2% στο βάρος του φορτίου που μεταφέρθηκε οδικώς από και προς την Κύπρο το 2024
Έτρεξε με υπερδιπλάσιο ρυθμό από Ε.Ε. και Ευρωζώνη η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3%