powered by

Πανίκος Νικολάου: Το κλειδί είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου σε σχέση με την οικονομική κρίση του 2013, σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Τράπεζα Κύπρου, Πανίκο Νικολάου. 

Όπως ανέφερε στο πρώτο Online Cyprus Economic Summit Covid-19, τα δάνεια σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας τότε ήταν στο 400% έναντι 150% που είναι σήμερα ενώ οι Δείκτες κεφαλαίων των τραπεζών βρίσκεται στο 16,2% από 4,5% το 2013.

«Σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν σχεδόν καθόλου έκθεση στο εξωτερικό και διέπονται από ένα καλύτερο και αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο», εξήγησε. Το τραπεζικό σύστημα σήμερα μπορεί να στηρίξει την οικονομία αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί λόγω του κατάλοιπου της κρίσης του 2013 που αφορά τα ΜΕΔ ύψους 9,5 δις ευρώ, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το 2021 είναι πολύ πιθανών τα ΜΕΔ να αυξηθούν περαιτέρω.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα 2-3 χρόνια που θα έχουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεων που λαμβάνονται σήμερα, προειδοποίησε, αφού η ρευστότητα, 5-6 δις ευρώ, που θα διοχετευτεί στην οικονομία από τα μέτρα στην οικονομία μεταφράζεται σε 25-30% του ΑΕΠ της χώρας και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το πολύ σημαντικό στην υφιστάμενη κατάσταση είναι οι τράπεζες να βρουν αποτελεσματικό τρόπο, γρήγορο και ευέλικτο δηλαδή, για να πάει η ρευστότητα στους βιώσιμους δανειολήπτες, στοιχείο που θα μειώσει τα καινούργια ΜΕΔ.

Στο ίδιο πλαίσιο, και αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια, το κλειδί είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος εξέφρασε και την ευχαρίστηση του για το γεγονός πως οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι πάμε καλά ως χώρα και ότι είναι στο χέρι μας αυτό να το διατηρήσουμε.
 
Ερωτηθείς για την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και για το εάν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ο ίδιος απάντησε πως υπάρχει αρκετή επάρκεια για τα νέα δάνεια και τις ζημιές που θα προκύψουν, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο η διάρκεια της κρίσης, το πότε και με ποιο ρυθμό θα ξεκινήσει η ανάκαμψη και όχι το ύψος της μείωσης του ΑΕΠ.

Δειτε Επισης

Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα το 2024
Σύνδεσμος Τραπεζών: Γενική συνέλευση στην παρουσία του CEO της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας
Στον δρόμο προς την τελευταία διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας τον Ιούνιο η ΕΚΤ
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Έρχονται αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες-Η πρόταση της ΕΚΤ
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου-Άμεσο όφελος για 12.000 δανειολήπτες
Ενδυναμώνεται η διοίκηση της Alpha Bank-Οι τρεις στρατηγικές προσθήκες και οι θέσεις που αναλαμβάνουν
Ξεπέρασε τα $10 δις η κεφαλαιοποίηση της Freedom Holding Corp. μετά το ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της