powered by

Πώς επηρεάζεται ο τραπεζικός τομέας από τον κορωνοϊό

O τραπεζικός τομέας αποτέλεσε ένας από τους λίγους τομείς της Οικονομίας για τους οποίους υπήρξε άμεση παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών και της Κυβέρνηση με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η ΕΥ Κύπρου πραγματοποίησε έρευνα με τίτλο «COVID-19 Industry Pulse Report: Banking» στην οποίαν καταγράφονται οι απόψεις και οι προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αναμένεται να καταγράψουν μικρή άνοδο το 2020, ενώ μεγαλύτερη άνοδο κατά το 2021. Τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να προέλθουν από τους τομείς του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, τον τουρισμό και τον τομέα ανάπτυξης γης. Εκτιμάται επίσης ότι επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να αυξήσει την ανεργία και να μειώσει το εισόδημα των νοικοκυριών, προκαλώντας νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από μεμονωμένους δανειολήπτες.  

Οι απώλειες δανείων θα αυξηθούν, ακολουθώντας παρόμοια τάση με τα νέα κόκκινα δάνεια, ενώ το επίπεδο των προβλέψεων θα καθορίζεται από τις μακροοικονομικές προβλέψεις και το επίπεδο προσαρμογής των τιμών στην αγορά ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους δεν εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν ουσιαστικά το 2020 παρά το μορατόριουμ καταβολής δόσεων. Τα χαμηλά βασικά επιτόκια που καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τα χαμηλά περιθώρια που οφείλονται στην πιθανή εφαρμογή του κρατικού σχεδίου εγγυήσεων αναμένεται να επηρεάσουν τα έσοδα από τόκους. Ωστόσο, τα έσοδα από τέλη και προμήθειες θα επηρεαστούν το 2020 λόγω της χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας. Το 2021, τα έσοδα από τόκους είναι πιθανό να επηρεαστούν λόγω νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
 


 

Θετικά αποτιμούν τα κυβερνητικά μέτρα
Θετικά αποτιμούν τα τραπεζικά στελέχη την εφαρμογή του μορατόριουμ για τις πληρωμές δανείων και τη δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις τελικές ρήτρες του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων και το κατά πόσον το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει την ταχεία και αποτελεσματική μεταφορά κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.
 
Μειωμένα έσοδα
Το συνολικό εισόδημα του τραπεζικού τομέα αναμένεται να ακολουθήσει σχήμα U στα επόμενα 4 χρόνια, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων (βάση και περιθώριο), τα μειωμένα τέλη και προμήθειες το 2020 και λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021.

Τα μειωμένα έσοδα αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της αναλογίας Κόστους προς Έσοδα, ενώ οι προσπάθειες μείωσης του κόστους δεν θα επαρκούν για κάλυψη του αναμενόμενου χαμένου εισοδήματος τα πρώτα χρόνια.
 

Μείωση κόστους
Στο ερώτημα κατά πόσον οι τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν τα έξοδα τους, οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι άμεσα αναμένεται προβούν σε μειώσεις των δαπανών τους για μάρκετινγκ, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ταξίδια. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, οι τράπεζες αναμένεται να βελτιστοποιήσουν το δίκτυο υποκαταστημάτων τους, ενώ αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους μέσω προγραμμάτων εθελοντικής συνταξιοδότησης.

Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη της ΕΥ Κύπρου

 

Δειτε Επισης

Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα το 2024
Σύνδεσμος Τραπεζών: Γενική συνέλευση στην παρουσία του CEO της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας
Στον δρόμο προς την τελευταία διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας τον Ιούνιο η ΕΚΤ
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Έρχονται αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες-Η πρόταση της ΕΚΤ
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Ενδυναμώνεται η διοίκηση της Alpha Bank-Οι τρεις στρατηγικές προσθήκες και οι θέσεις που αναλαμβάνουν
Ξεπέρασε τα $10 δις η κεφαλαιοποίηση της Freedom Holding Corp. μετά το ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της
Τρ. Κύπρου: Παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους με δωρέαν διάθεση μετοχών σε στελέχη της γενικής διεύθυνσης