Τα οφέλη από το COVID-19. Αν είναι δυνατό!

Η αναφορά και μόνο σε οφέλη, που ενδεχόμενα μπορούν να προκύψουν από την πανδημία, εύλογα μπορεί να χαρακτηριστεί, προκλητικά άκαιρη.

Είναι γεγονός, ότι όταν ο άνθρωπος, οι οργανισμοί και κοινωνίες ολόκληρες, βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, το τελευταίο που θα κάνουν είναι, συνειδητοποιημένα, να διαπιστώνουν, πόσο μάλλον να αναδεικνύουν, οφέλη που αποκομίζουν. Προσδιορίζοντας όμως το όφελος σαν την εμπειρία που μας κάνει καλύτερους από πλευράς ικανοτήτων και γνώσεων, τότε το πράγμα αλλάζει. Άτομα και οργανισμοί, που διακρίνονται για την ανθεκτικότητα τους, σε περιόδους κρίσης, είναι αυτοί που πέρα από την επιβίωση πετυχαίνουν να επωφεληθούν γιατί γίνονται, καλύτεροι.

Αν ήταν λοιπόν, κάποιος, να κάνει μια αποτίμηση, σε ότι αφορά, τα δυνητικά οφέλη που πιθανόν να αποκομίσουν, οργανισμοί μικροί και μεγάλοι, με αυτά που παρατηρούμε ήδη (στη δική μας αγορά), θα κατέληγε, τουλάχιστον μέχρι τώρα στα ακόλουθα:
  • Η ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις και ακόμα περισσότερο, άμεσης υλοποίησης τους, οδήγησε επιχειρήσεις να υπερβούν προβλήματα δυσκαμψίας, τα οποία θεωρούνταν μέχρι τώρα αποδεκτά. «Έργα και δράσεις που μέχρι τώρα τα αντιμετωπίζαμε σαν βουνό, λόγω πρακτικών και διαδικασιών που ουδέποτε αμφισβητήσαμε, τα υλοποιήσαμε σε ελάχιστο χρόνο», δηλώνει πελάτης της InterKNOWLEDGE
  • Ένας μεγάλος αριθμός στελεχών, βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη, σε περίοδο κρίσης, να πρέπει να διευθύνουν την ομάδα τους, που εργάζεται από το σπίτι. Αυτό εξ ’ανάγκης οδήγησε σε θετική διαφοροποίηση των συμπεριφορών τους, ηγεσίας και διεύθυνσης. Αξιοσημείωτη και οπωσδήποτε ευεργετική αλλαγή, είναι το γεγονός ότι πολλά στελέχη, έπρεπε να διαχειριστούν και να ελέγξουν προσωπικές ανασφάλειες τους και άρα να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα άτομα τους, παραχωρώντας τους αυξημένη αυτονομία. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν
  • Ο κάθετος λειτουργικός διαχωρισμός των επιχειρήσεων, όπου η αποτελεσματική συνεργασία και συνέργεια ήταν πολλές φορές ακατόρθωτη, αναθεωρείται και είδαμε εύκολα να δημιουργούνται οριζόντιες και διαγώνιες ομάδες, προερχόμενες από διαφορετικές περιοχές για να μπορέσουν να υλοποιήσουν άμεσα δράσεις
  • Πολλά στελέχη, έχουν κατανοήσει ότι αυτή την περίοδο, οι διάλογοι τους με τους ανθρώπους τους δεν μπορούν να περιορίζονται στο θέμα εργασίας και απόδοσης αλλά να εστιάζουν στο πως νιώθει η ομάδα στο σύνολο της, καθώς και κάθε μέλος ξεχωριστά
Τα πιο πάνω, δεν εξαντλούν όλα τα οποία θα αποτελέσουν οφέλη της κρίσης. Ο δρόμος, μέχρι την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και η εμπειρία θα προσθέσει στο ενεργητικό των επιχειρήσεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι, βέβαια, αυτά να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν. Στο τέλος της ημέρας το μεγαλύτερο όφελος της κρίσης θα είναι «Τι έχουμε μάθει για να γίνουμε καλύτεροι;» Ελπίζουμε περισσότερα απ’ ότι στη προηγούμενη κρίση του 2013.

Αξίζει τον κόπο
Είναι επόμενο, αυτές τις μέρες να βιώνουμε ανησυχίες και φόβους. Σε μια ομιλία του Ted Global, το 2012, η Karen Thompson Walker, δίνει μια άλλη προοπτική στην έννοια του φόβου με θέμα: «Τι μπορούμε να μάθουμε από τους φόβους μας;»

Με αφορμή την περιπέτεια του φαλαινοθηρικού «Essex», το 1819, στα ανοικτά της Χιλής, που αποτέλεσε την έμπνευση για την ιστορία του Bobby Dick, η Karen Thompson Walker…………..

Αξίζει να την παρακολουθήσετε.  
 

Δειτε Επισης

35+1 υποτροφίες στο MBA του CIIM Business School-Πανεπιστήμιο Λεμεσού
Ινστιτούτο Κύπρου: Το αόρατο τίμημα της πυρκαγιάς στη Λεμεσό-Έως και 20 εκατ. υψηλότερο το τελικό κόστος
Όμιλος εταιρειών Rostro και Ίδρυμα Rostro: €100,000 για πληγείσες κοινότητες και αποκατάσταση οικοσυστημάτων
Σκληρός ανταγωνισμός στα ευρωπαϊκά λιμάνια-Στην κορυφή το Ρότερνταμ, διατηρείται στην πεντάδα ο Πειραιάς
Προειδοποιεί για παραπλανητικά μηνύματα η Πετρολίνα-Εφιστά την προσοχή του κοινού
ΙδΕΚ: Ανακοίνωση εμβληματικού προγράμματος χρηματοδότησης «AI in Government»
Παναγιώτης Σάββα: Ο άνθρωπος που έκανε την παλαίωση…εμπειρία
Προειδοποιεί για παράνομους εράνους για τους πυρόπληκτους το ΠΣΣΕ-Ποιοι δύο είναι νόμιμοι
Eπαναπροσδιορίζοντας τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ)
Επένδυση με κοινωνικό πρόσημο από τον Όμιλο Eurobank-Νέο κέντρο φροντίδας και κατοικίες για ΑμεΑ