Powered by

EIU: Καμπανάκι για νέα κρίση χρέους και διπλή «βουτιά»

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ήδη την βαθύτερη ύφεση από την δεκαετία του 1930 και την περίοδο της Μεγάλης Σύνθλιψης (Great Depression). Αλλά τα χειρότερα... έπονται, προειδοποιεί η μονάδα ερευνών του Economist (EIU). Οι ειδικοί της θεωρούν πιθανή μία «διπλή βουτιά» της παγκόσμιας οικονομίας, με τη δεύτερη περίοδο ύφεσης να είναι μάλιστα πιο σκληρή από την πρώτη. 

Οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν ρίξει περίπου 8 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους. Με βάση αυτό το δεδομένο το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 3% φέτος και προειδοποιεί για πέντε «μεγάλες φωτιές» που μπορούν να ανάψουν ανά τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αυτή απαιτεί. Σύμφωνα με την EIU ο κίνδυνος της εφετινής ύφεσης δεν είναι ο μεγαλύτερος. Το πιο ανησυχητικό είναι μία δεύτερη ύφεση, την οποία θα πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους από κυβερνήσεις με αδύναμους ισολογισμούς. 

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ εκείνων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία που ήδη είχαν σχετικά αδύναμη δημοσιονομική θέση πριν ξεσπάσει η πανδημία» εξηγεί η EIU. «Μία πιθανή κρίση χρέους σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές στέλνοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία σε νέα και ενδεχομένως βαθύτερη βουτιά» συμπληρώνει. 

Αν και αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο για την EIU, διαμηνύει: «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανά τη Δύση είναι άγνωστες. Ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα καθιστούσε αυτομάτως το αρηντικό σενάριο ως το πιο ρεαλιστικό». 

Η EIU δεν συμφωνεί επίσης με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία, δυναμική ανάπτυξη που θα επαναφέρει γρήγορα σε προ κρίσως επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα. Και τούτο γιατί με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν μπορούν παρά να ανακάμψουν αργά οι καταναλωτικές δαπάνες, επισημαίνει. Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα παραμείνουν καθώς οι χώρες θα προχωρούν σε άρση των περιορισμών σε διαφορετικό χρόνο και όχι συντονισμένα. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ένα νέο κεφάλαιο στη διατλαντική οικονομική συνεργασία...Τα σημαντικά οφέλη που βλέπει η Κομισιόν από το deal με ΗΠΑ
Το κόστος των δασμών στο ΑΕΠ της ευρωζώνης και το deal που σφραγίζει το τέλος των μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ
Temu: Θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την Κομισιόν-Τι απαντά στα περί παραβίασης νομοθεσίας
Υπεραμύνεται της συμφωνίας με ΗΠΑ η Ε.Ε., διχασμένες για το αποτέλεσμα πρωτεύουσες και επιχειρήσεις
Δημοσιονομικό κενό €172 δισ. για την περίοδο 2027-2029 στη Γερμανία
Βλέπει πολύ σκληρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία από την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η Μόσχα
Η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ...«Όσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα»
Στα 4 δισ. ευρώ το κέρδος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ε.Ε. από το εμπορικό deal με τις ΗΠΑ
H δεύτερη ανάγνωση του deal ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Πώς αποτιμούν Deutsche Bank, UniCredit, Berenberg και UBS
Ο χρυσός σταθεροποιείται μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Κοντά στα $3.340 η ουγγιά