Powered by

17 εκατ. Αμερικανοί στις λίστες ανέργων

Λίγο πριν από το άνοιγμα της αυλαίας για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν τους επενδυτές για τις «πληγές» που έχει ανοίξει η πανδημία του κορωνοϊού. Η εξάπλωση του ιού έχει παραλύσει την αμερικανική οικονομία, πυροδοτώντας ένα κύμα απολύσεων και αναστολών συμβάσεων εργασίας, με 17 εκατ. Αμερικανούς να υποβάλλουν αίτημα χορήγησης επιδόματος ανεργίας μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Παράλληλα, πυροδότησε μια μαζική τάση από την πλευρά των επιχειρήσεων να εξοικονομήσουν ρευστότητα.

Η «WSJ», σε συνεργασία με τη MyLogIQ, ανέλυσε τις οικονομικές εκθέσεις των επιχειρήσεων του δείκτη S&P Composite 1500 -που αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ- ώστε να αξιολογήσει τον έως τώρα αντίκτυπο του Covid-19. Μεταξύ των ευρημάτων: Σχεδόν 300 επιχειρήσεις ανέστειλαν τις οικονομικές τους προβλέψεις, περίπου 175 πάγωσαν τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών ή προχώρησαν σε αναστολή διανομής μερισμάτων, ενώ 100 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 3 εκατ. εργαζομένους έχουν ανακοινώσει σχέδια για αναστολή συμβάσεων εργασίας ή απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, την ώρα που οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν καταστήματα ή να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους, έσπευσαν είτε να αντλήσουν ρευστότητα από τις υπάρχουσες πιστωτικές γραμμές είτε να υποβάλουν αίτημα για νέα πίστωση. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα χρέους για το αμερικανικό επιχειρείν αυξήθηκαν κατά σχεδόν 221 δισ. δολάρια.

Σχεδόν 70 εταιρείες  ανέστειλαν τις πληρωμένες μερισμάτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της «WSJ» και 103 επιχειρήσεις «πάγωσαν» τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, ώστε να διατηρήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα. 

Η Delta Air Lnes ήταν η πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που ανέστειλε τις επαναγορές μετοχών. 

«Πλάτη» στην κρίση έχουν ήδη βάλει και τα ανώτατα στελέχη 145 επιχειρήσεων, αποποιούμενοι του βασικού τους μισθού, όπως δείχνει η ανάλυση της «WSJ».

Τέλος 100 αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια για προσωρινή αναστολή καθηκόντων για αριθμό εργαζομένων, με τις 74 εξ αυτών τις δύο τεελευταίες εβδομάδες. Οι επιχειρήσεις με βάση τα στοιχεία του 2019, απασχολούν περίπου 3 εκατ. εργαζομένους.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ