Powered by

Γιατί η πανδημία του κωρονοϊού θα κάνει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ακόμα μεγαλύτερες

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, κάνει την εξής πρόβλεψη για την εικόνα του κλάδου της τεχνολογίας αφότου υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού: «Το Big Tech θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο».

«Τα ισχυρότερα εμπορικά σήματα και οι ισχυρότερες εταιρείες θα επανέλθουν γρηγορότερα» είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη. Και προσέθεσε ότι «η ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, εάν διοικηθεί σωστά, τείνει να αναδύεται ισχυρότερη μετά από έναν χρόνο».

Ο Schmidt ήταν CEO της Google από το 2001 μέχρι το 2011 και εκτελεστικός πρόεδρος της Google ή της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, μέχρι το 2017. Συμμετέχοντας σε μια σειρά ομιλιών με την επωνυμία Forecast, οργανωμένες από την εταιρεία analytics Collective, μοιράστηκε τα διδάγματα που άντλησε από την εμπειρία της Μεγάλης Ύφεσης και προέβη σε προβλέψεις για την περίοδο μετά τον κορωνοϊό.

Αν και ο Schmidt δεν συζήτησε συγκεκριμένα τη Google – διαθέτει πάνω από 4 εκατομμύρια μετοχές – αναφέρθηκε στην Amazon ως ένα βασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την ιδέα περί μεγέθυνσης των ήδη μεγάλων εταιρειών. Επειδή τα φυσικά καταστήματα είναι κλειστά και οι άνθρωποι φοβούνται να περπατήσουν έξω, ο διαδικτυακός πωλητής λιανικής προσπαθεί να διαχειριστεί μια τεράστια αύξηση στις παραγγελίες. Ύστερα από το τέλος της πανδημίας, το πιθανότερο είναι ότι οι νέοι πελάτες θα παραμείνουν πιστοί στην εταιρεία, είπε ο Schmidt.

Πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές εποπτικές αρχές των ΗΠΑ είχαν εντείνει τον έλεγχο μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google, η Amazon και το Facebook εστιάζοντας στις επιχειρηματικές πρακτικές τους.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας γίνονταν ολοένα και πιο ισχυρές, συνθλίβοντας τους μικρότερους ανταγωνιστές, και ότι έκαναν κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών.

Σε όσους ανησυχούν με την αυξανόμενη ισχύ αυτών των εταιρειών, ο Schmidt λέει το εξής: «Η γενική απάντησή μου στο ερώτημα αναφορικά με την τεχνολογία και τη συγκέντρωση της εξουσίας είναι περισσότερες επενδύσεις και περισσότεροι ανταγωνιστές».

Ουσιαστικά, προτείνει οι επενδυτές να ποντάρουν σε εταιρείες που ίσως καταφέρουν να ανέλθουν και να κοντράρουν τους εταιρικούς Γολιάθ. Για παράδειγμα, η εταιρεία τηλεδιάσκεψης με βίντεο Zoom θα μπορούσε δυνητικά να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Big Tech.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί