Powered by

Πήραμε τα σωστά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής;

Η μάχη κατά του κορωνοϊού έχει δυο μέτωπα. Το ένα – και πλέον ουσιαστικό  αυτή την ώρα – το μέτωπο διαχείρισης της δημόσιας υγείας και αποφυγής της κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας υγείας.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τον ιό στην οικονομία. Οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών, ανακοίνωσαν σημαντικά μέτρα  επεκτατικής  δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για να αποφύγουν κατάρρευση των οικονομικών τους συστημάτων.
Επειδή πολλοί μιλούν για κατάσταση πολέμου στην οικονομία ας ξεκαθαρίσουμε ότι σε οικονομικούς όρους δεν μιλούμε για μια οικονομία σε συνθήκες πολέμου. Σε μια τέτοια οικονομία οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Αντίθετα, υπό τις δεδομένες συνθήκες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα ώστε να πετύχουν το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του COVID -19.
 
Οι δύο οικονομικές φάσεις που θα περάσουμε

Η προσπάθεια αυτή δημιουργεί  αφ’ εαυτής, όπως ανέφερε στο InBusinessNews o Οικονομολόγος Ιωάννης Τελώνης δύο οικονομικές φάσεις από τις οποίες αναγκαστικά θα περάσουμε. «Την φάση της οικονομικής ατονίας την οποία περνούμε τώρα, όπου για την προστασία της δημόσιας υγείας προέχει η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την φάση της ανασυγκρότησης, που αρχίζει με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων», είπε.

Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τελώνη η όποια προσπάθεια μαζικής τόνωσης της ζήτησης στην πρώτη οικονομική φάση θα ήταν άσκοπη.
 
Να περιοριστεί η πτώση της ζήτησης

«Ο λογικός στόχος για την κυβέρνηση είναι η προσπάθεια σύντμησης της φάσης αυτής, ώστε να περιοριστεί η πτώση της ζήτησης. Η μεγαλύτερη επίπτωση μιας παρατεταμένης πρώτης φάσης είναι η αύξηση της ανεργίας καθώς η οικονομική δραστηριότητα ατονεί. Και όσο αυτή η ατονία επιτείνεται τόσο επιμηκύνεται η πρώτη φάση. Συνεπώς, η σωστή δημοσιονομική πολιτική από πλευράς κυβέρνησης θα πρέπει να εστιάζει σε μέτρα που διατηρεί εν ζωή τις επιχειρήσεις και τον ενεργό πληθυσμό κάτω από συνθήκες εργοδότησης στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Έτσι εξηγείται και το γιατί τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση έχουν αυτή την καθόλα ορθή στόχευση», υπογράμμισε.

Κατά τον κ. Τελώνη, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στην διαμόρφωση της ορθής δημοσιονομικής απάντησης στην κρίση αφορά τον δανεισμό.
 
Ο δανεισμός είναι αναγκαίος και επωφελής σε τέτοιες κρίσεις

«Ο δανεισμός είναι αναγκαίος και επωφελής σε τέτοιες κρίσεις για ορισμένες επιχειρήσεις – όχι όλες. Το 25% με 30% της κατανάλωσης είναι αυτό που ονομάζεται δυνητικά απολεσθείσα  ζήτηση (potentially lost demand) – π.χ. η έξοδος σε ένα εστιατόριο. Μια τέτοια κατανάλωση γίνεται σε ορισμένες  ώρες. Αν το εστιατόριο είναι κλειστό, η ανάγκη για σίτιση θα ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο και ο εστιάτορας θα χάσει το εισόδημα. Η αντικατάσταση όμως μιας τηλεοπτικής συσκευής που έχει αναβληθεί λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων – και νοουμένου ότι το εισόδημα του νοικοκυριού έχει επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα – θα ενεργοποιηθεί με το άνοιγμα των καταστημάτων (pent-up-demand).  Συνεπώς, ο δανεισμός τώρα δεν βοηθά τόσο την επιχείρηση του εστιάτορα μας να κρατηθεί  όσο η επιχορήγηση του μισθολογίου του, επιχορήγηση ενοικίου, η αναστολή κυβερνητικών πληρωμών (ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος, τέλη κλπ.) ώστε με την ανάκαμψη να μπορεί να δραστηριοποιηθεί άμεσα», υπογράμμισε.
 
Δεν συνάδει η πίεση στις τράπεζες με τα ενδεικνυόμενα μέτρα

Το ίδιο ισχύει εξήγησε ο κ. Τελώνης και για την αναστολή δόσεων των τραπεζικών δανείων – νοουμένου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες εγκρίσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών – ώστε να μην ανοίξουμε άλλα θέματα. «Επομένως, η πίεση πάνω στις τράπεζες για άμεση δράση στο θέμα δεν συνάδει με τα ενδεικνυόμενα μέτρα αυτής της φάσης», σημείωσε.

Αντίθετα, με το πέρασμα στην φάση της ανάκαμψης η ενίσχυση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της εγχώριας ζήτησης θα έχει πολλαπλάσια οφέλη.
 
Που θα αντικαταστήσουμε το 20% της ζήτησης που θα χαθεί

Αναστολή δόσεων δανείων στους ιδιώτες, απευθείας χρηματικές χορηγίες στα νοικοκυριά (helicopter money), κίνητρα σε επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού τομέα για αξιοποίηση του χρόνου απραξίας για βελτίωση της υποδομής τους θα αντικαταστήσει εν μέρει εξήγησε ο κ. Τελώνης και το 20% της ζήτησης που θα χαθεί.

«Μια δυναμική παρέμβαση της κυβέρνησης όπως αυτή στην πρώτη φάση θα περιορίσει αισθητά το προσωρινό οικονομικό κτύπημα και θα θέσει τις βάσεις για μια ουσιαστική ανάκαμψη το 2021», κατέληξε.
   
 

Δειτε Επισης

«Αποφασιστικότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας-Στήριξη κάθε επιχείρησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις»
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τετάρτη
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου
Αυξήθηκαν κατά 5,3% οι μέσες ακαθάριστες απολαβές υπαλλήλων το 2024
Κέντρα Φροντίδας Παιδιών και 24ωρες δομές φιλοξενίας ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση (vid)
Μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών
ΑΝΑΔ: Στρατηγικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μέσω κατάρτισης (vid)
Ενίσχυση δεξιοτήτων για την προσαρμογή στη σύγχρονη αγορά εργασίας (vid)
Ειδικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά: Αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης στην Κύπρο