Powered by

Τ. Γιασεμίδης: Άμεσης δράσης και με μεγάλη «δύναμη πυρός» να είναι τα μέτρα

«Άμεσης δράσης και με μεγάλη ΄δύναμη πυρός΄ πρέπει να είναι», σύμφωνα με τον Διοικητικό Σύμβουλο της KPMG Τάσο Γιασεμίδη, τα μέτρα που λαμβάνονται για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ώστε να απορροφηθεί το σοκ των πρωτόγνωρων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως τονίζει, «με το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων, και να δοθεί η δυνατότητα ανάκαμψης μετά την πάροδο της κρίσης, χωρίς να καταστραφούν παραγωγικές μονάδες του τόπου». 
 
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν απώλειες, όμως το ζητούμενο είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο αυτές οι απώλειες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γιασεμίδης.
 
Ταυτόχρονα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου και διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων στήριξης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
 
Τα μέτρα που λαμβάνονται αναμένεται να βοηθήσουν την οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, «εφόσον από τη μια, μέσα από το δημοσιονομικό πακέτο δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών προς το κράτος, διατηρώντας ρευστά διαθέσιμα στις επιχειρήσεις και παρέχονται συγκεκριμένα επιδόματα για διατήρηση του προσωπικού και από την άλλη παρέχεται επιπλέον ρευστότητα μέσα από νέες δανειοδοτήσεις (με το τραπεζικό σύστημα να έχει πλεονάζουσα ρευστότητα για να χορηγήσει) με κρατικές εγγυήσεις».
 
Ανέφερε επίσης ότι «ο σχεδιασμός που γίνεται από σχεδόν όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς στοχεύει στην απορρόφηση των βραχυπρόθεσμων κραδασμών από την εξάπλωση του ιού, με τα μέτρα που λαμβάνονται να έχουν προσωρινό χαρακτήρα» και τόνισε πως «τα ανακοινωθέντα μέτρα τέτοιου μεγέθους δεν μπορούν να είναι μόνιμα, ενώ οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την επόμενη μέρα».
 
Αναφέροντας ότι στην Κύπρο δύο είναι οι κινήσεις που θα υπάρξουν μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι η πρώτη αφορά τη χορήγηση με γρήγορες διαδικασίες χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού, μέσα από την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων και η δεύτερη αφορά την αναστολή δόσεων δανείων συγκεκριμένων επιχειρήσεων για εννέα μήνες.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι και τα δύο προγράμματα αναφέρονται σε επιχειρήσεις που είτε δεν είχαν δανεισμό είτε τα δάνεια τους ήταν εξυπηρετούμενα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «περιπτώσεις προβληματικών δανείων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα δύο σχέδια».
 
Την ίδια στιγμή, ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG τόνισε πως «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι με την αναστολή πληρωμής των δόσεων δεν σημαίνει ότι οι δόσεις χαρίζονται ή οι τόκοι δεν θα χρεώνονται» και σημείωσε πως «οι τόκοι θα χρεώνονται κανονικά και θα κεφαλαιοποιούνται με τη λήξη της εννιάμηνης περιόδου».
 
«Οπότε η ένταξη στα συγκεκριμένα σχέδια θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά πρόβλημα ή ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε.
 
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων εφόσον θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομιών», σημείωσε.
 
Αναφορικά με την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γιασεμίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή «ως εξωγενής επηρεάζεται από τις μεταβολές σε διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικά περιβάλλον και την εξωτερική ζήτηση», τονίζοντας πως «μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων καλείται να σταθεροποιηθεί, αποφεύγοντας τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες