Κορωνοϊός: Συνέπειες – σοκ σε παγκόσμια οικονομία και αγορές
09:15 - 19 Μαρτίου 2020
Σοκ και δέος δημιουργεί όχι τόσο η χθεσινή βουτιά (-6,3%) της Wall street, αλλά, κυρίως, το μέγεθος των συνεπειών που θα προκαλέσει ο ιός τόσο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.
Η ύφεση είναι πλέον το βασικό σενάριο καθώς σχεδόν κάθε μισή ώρα, οι ομοσπονδίες εργαζομένων ή εταιρείες προχωρούσαν σε δηλώσεις σχετικά με τις απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο της εστίασης, των ξενοδοχείων ή τις διακοπές εργοστασίων στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Σε μια δραματική τηλεφωνική συνομιλία προς το CNBC, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman έκανε έκκληση προς τον πρόεδρο Τραμπ να αυξήσει το κλείσιμο των δραστηριοτήτων προκειμένου να σωθεί η οικονομία απο την εξάπλωση του ιού. Οι δε προβλέψεις των ξένων οίκων πλέον προκαλούν πλέον τρόμο αφού η Γερμανική Deutsche Βank προέβλεψε ότι, η πτώση του Αμερικανικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο θα φθάσει το 13% ενω για την Ευρώπη οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες καθώς θα φθάσει το…24%!
Ο Dow Jones έκλεισε λοιπόν στις 19838,92 μονάδες χάνοντας 1338 μονάδες ή 6,3%, μια ημέρα μετά αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο-μαμούθ ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. O Δείκτης βαρόμετρο των αμερικανικών αγορών SP έχασε 5,2% φθάνοντας τις 2398 μονάδες. Η βουτιά της αμερικανικής αγοράς είχε φθάσει έως το 11%, αλλά η πτώση περιορίστηκε όταν ο αξιωματούχος του Λευκού οίκου Larry Kudlow δήλωσε ότι το αμερικανικό δημόσιο θα μπορούσε να αγοράσει μετοχές υπο αυστηρές προϋποθέσεις. Λίγο αργότερα, λειτούργησαν ο μηχανισμός διακοπής της λειτουργίας της συνεδρίασης (αυτόματοι διακόπτες) όταν η αγορά έχανε 7%.
Ετοιμάζουν νέο σχέδιο «μπαζούκα»
Νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες 4% και έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα ΕCB αλλά και ο ESM προετοιμάζουν μια νέα κίνηση με στόχο την ρίψη χρημάτων απο το ελικόπτερο, αφού η προηγούμενη κίνηση απογοήτευσε τις αγορές.
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ECB εξετάστηκε η έκδοση ευρω-ομολόγου, έκδοση ομολόγων απο τον ΕSM ή και απευθείας αγορές ομολόγων. Τελικά, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη η ECB ανακοίνωσε εκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς ονομάζεται Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP – και οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).
ΠΗΓΗ: newmoney.gr