Powered by

Οι κυβερνήσεις κλείνουν σύνορα και ανοίγουν τα ταμεία

Η πανδημία του Covid-19, που έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 7.500 ανθρώπων παγκοσμίως, έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν περιοριστικά μέτρα σε έκταση που είχαμε να δούμε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως σχολιάζει το Reuters. Οι οικονομίες νοσούν και εκείνες βαρύτατα και το «αντίδοτο» δεν μπορεί προς το παρόν να είναι άλλο από δυναμικές παρεμβάσεις σε δημσσιονομικό πρωτίστως επίπεδο.  

Αν και κύρια έγνοια είναι να μπει όσο το δυνατόν φρένο στην εξάπλωση του φονικού ιού, όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν παράλληλα να φροντίσουν  και την οικονομία. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει το Κογκρέσο να αποδεχθεί ένα σχέδιο συνολικού ύψους 850 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ o Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ του να δοθούν επιταγές 1.000 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό, ενώ είναι πρόθυμος να στηρίξει και τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών με εγγυήσεις και δάνεια ύψους 50 δισ. δολαρίων. 

Στη Βρετανία η κυβέρνηση, αν και δέχεται σφοδρή κριτική για την άρνησή της να κλείσει σχολεία και εμπορικά καταστήματα, ανακοίνωσε ένα σχέδιο ύψους 330 δισ. στερλινών.   '

Στη Γαλλία η κυβέρνηση θα ρίξει 45 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και θα προσφέρει δανειακές εγγυήσεις 300 δισ. ευρώ. Στόχος να αποτραπεί μία βαθιά ύφεση, καθώς ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% φέτος. 

Αποφασιστική δράση και από την κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία. Aνακοίνωσε το μεγαλύτερο σχέδιο τόνωσης στην ιστορία της χώρας. Ένα πακέτο 200 δισ. ευρώ, με το οποίο ευελπιστεί να κρατήσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να αποτρέψει μαζικά λουκέτα και απολύσεις. Οι αγορές το υποδέχθηκαν με έκδηλη ικανοποίηση οδηγώντας τον IBEX 35 στο μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα του από το 2010. 

Έστω και αργά, έστω και υπό την απειλή μίας τόσο σοβαρής κρίσης, οι κυβερνήσεις φαίνεται τώρα να ακούν αυτό που οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνιζαν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια: Η νομισματική πολιτική έχει όρια και δεν γιατρεύει τα πάντα. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ