Η κρίση έχει ηγέτες!
07:50 - 17 Μαρτίου 2020
Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται στο πηδάλιο της Κύπρου τα τελευταία 7 χρόνια και όπως είναι φυσικό βίωσε και βιώνει τη φθορά κάθε κυβέρνησης που καθορίζει πολιτικές για αρκετά χρόνια. Σίγουρα λάθη έκανε και ήταν αρκετά, όμως για το μόνο πράγμα που δεν μπορεί κάποιος να την κατηγορήσει είναι για τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Νίκος Αναστασιάδης επικρίθηκε όσο κανείς άλλος για το κούρεμα καταθέσεων που έγινε τον Μάρτιο του 2013, καθώς αθέτησε δεσμεύσεις του προς τον κυπριακό λαό, όμως ο ίδιος επέλεξε όπως δήλωνε τότε να ήταν ωφέλιμος, παρά αρεστός.
Τις ίδιες επικρίσεις δέχθηκε και ο Χάρης Γεωργιάδης που ήταν ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών στη ζώνη του Ευρώ για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, δεχόμενος τα πυρά ακόμη και για πράγματα που έγιναν πριν καν περάσει στον έλεγχο του κράτους.
Η κυβέρνηση όμως κώφευε σε αυτές τις επικρίσεις και κατάφερε να κερδίσει και πάλι τη στήριξη της πλειοψηφίας των Κυπρίων πολιτών στις εκλογές του 2018.Μόνο τυχαία δεν ήταν η στήριξη στην υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη από το Σύνδεσμο Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς αυτοί που είδαν τις καταθέσεις τους να εξανεμίζονται σε μία νύχτα έκριναν πως ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί του τόπου.
Το 2013 το σλόγκαν με το οποίο κέρδισε τις εκλογές ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν το «η κρίση θέλει ηγέτη», κάτι το οποίο είτε αρέσει σε κάποιους ή όχι έγινε κατά την άποψη μας πράξη στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ναι ο Συνεργατισμός έβαλε λουκέτο, αλλά κανείς δεν έχασε τις θέσεις εργασίας του, ούτε οι καταθέτες έχασαν ούτε ένα σεντ. Ο λόγος είναι ότι πλέον η Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον στην κατηγορία σκουπίδια που βυθίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με 24 συνεχείς υποβαθμίσεις και μπορεί πλέον απρόσκοπτα να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια και χωρίς άλλα ξένα δεκανίκια όπως ήταν το μνημόνιο της Τρόικα.
Ακόμη και σήμερα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια η οικονομία και η Κύπρος μια πρωτόγνωρη κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση είναι σε θέση ακριβώς λόγω αυτής της συνετούς διαχείρισης να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Αυτό οφείλεται και στις αντιστάσεις που επέδειξε στις σειρήνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούσαν μισθούς και επιδόματα.
Κατά την άποψη μου, είναι η ώρα να πούμε ένα mea culpa στο Χάρη Γεωργιάδη που υπό την καθοδήγηση του για 7 σχεδόν χρόνια η κυπριακή οικονομία, απέκτησε αντοχές ακόμη και σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού.
Άξιος συνεχιστής αυτής της πολιτικής αποδεικνύεται πάντως και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος δεν παύει να τονίζει σε δημόσιες παρεμβάσεις του, την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή σε συνδυασμό με αυτά που θα ανακοινώσουν και οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα, σίγουρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα το περιορίσουν.
Οπόταν είναι από τις περιπτώσεις που όπως λένε και στην ποδοσφαιρική αργκό εδώ δεν χωράνε οπαδικά. Μπράβο στην κυβέρνηση μας.