Οι περιορισμοί και ρυθμίσεις για λειτουργία επιχειρήσεων
07:48 - 16 Μαρτίου 2020
- Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα,
- Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση εκείνες που προσφέρουν ή που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής,
- Κέντρα διασκέδασης,
- Κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων,
- Βιβλιοθήκες,
- Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι,
- Πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνο, κλπ,
- Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία,
- Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ), και
- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ.
Για λόγους ασφάλειας υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της κοινότητας, παραμένουν ανοικτές οι πιο κάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:
- Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. υπεραγορές εφόσον θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου),
- Φαρμακεία,
- Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια),
- Λαϊκές αγορές,
- Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζο-καθίσματα),
- Βενζινάδικα, και
- Περίπτερα.
Όλες οι άλλες επιχειρήσεις που δεν αναφέρονται τις πιο πάνω κατηγορίες, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας του προσωπικού και του χώρου.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχείων, αυτά αναστέλλουν τις εργασίες τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Προς εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών τους, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για περίοδο έξι ημερών.
Αναφορικά με την εξυπηρέτηση κοινού από επιχειρήσεις ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, επισημαίνεται ότι ισχύει αυστηρά ότι δεν πρέπει η παρουσία ατόμων στον χώρο εξυπηρέτησης να υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα.
Διευκρινίσεις σε βασικά ζητήματα από ΟΕΒ
1. Πολυκατάστημα θεωρείται οποιοδήποτε κατάστημα κατέχει πολεοδομική άδεια ως τέτοιο και σύμφωνα με τον Περί Πολεοδομίας Νόμο.
2. Πολυκαταστήματα εντός και εκτός εμπορικών κέντρων υποχρεούνται να παραμείνουν κλειστά από τις 6 π.μ. της Δευτέρας 16/3/2020 και για 4 εβδομάδες.
3. Τα καταστήματα (ανεξαρτήτως φύσης/μεγέθους) εντός εμπορικών κέντρων υποχρεούνται να παραμείνουν κλειστά από τις 6 π.μ. της Δευτέρας 16/3/2020 και για 4 εβδομάδες.
4. Από το 3 πιο πάνω, εξαιρούνται οι υπεραγορές που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα που θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτές νοουμένου ότι θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου και θα διατηρείται απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
5. Άλλα καταστήματα, π.χ. καταστήματα ένδυσης/υπόδησης κ.α. που βρίσκονται εκτός εμπορικών κέντρων και δεν εμπίπτουν στον ορισμό του πολυκαταστήματος, παραμένουν ανοικτά. Σημειώνεται ότι για τα καταστήματα αυτά, έχει τεθεί ο μέγιστος αριθμός 5 εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 8 τ.μ., περιλαμβανομένων των εργαζομένων.
6. Σε επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τις οδηγίες αναστέλλουν την λειτουργία τους, οι εργαζόμενοι όλων των τμημάτων, περιλαμβανομένου του διοικητικού προσωπικού, δικαιούνται σε «ανεργιακό επίδομα».
7. Η μείωση 25% στον κύκλο εργασιών, θα είναι συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εντάξουν στην προσωρινή αναστολή μέρος του προσωπικού, χωρίς κατ΄ανάγκη να χρειάζεται να αναστείλει πλήρως τις εργασίες της η εταιρεία.
8. Επιχειρήσεις/Οργανισμοί που δέχονται κοινό για εξυπηρέτηση, π.χ. συνεργεία, showrooms αυτοκινήτων, τράπεζες κ.α. όπως επίσης ημικρατικοί οργανισμοί και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορούν να παραμείνουν ανοικτά νοουμένου ότι τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 8 τ.μ., περιλαμβανομένων των εργαζομένων.
9. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας όπως εξαγγέλθηκαν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται νοουμένου ότι ανά πάσα στιγμή ο αριθμός ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου και θα διατηρείται απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
10. Όλες οι άλλες επιχειρήσεις, π.χ. εργοτάξια, βιομηχανίες, γραφεία, κέντρα διανομής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (Logistics Centers) κ.α. δεν εμπίπτουν σε οποιοδήποτε περιορισμό. Παραμένει μόνο η υποχρέωση αυστηρής τήρησης των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.
11. Το επίδομα «ειδικής άδειας» παραχωρείται σε γονέα με μισθό μέχρι 2.500 ευρώ. Εργαζόμενοι με εισοδήματα πέραν των 2500 ευρώ δεν αποκτούν δικαίωμα σε επίδομα «ειδικής άδειας».
12. Για το «επίδομα ασθενείας» καθώς επίσης και το «ανεργιακό επίδομα» δεν ισχύει η προϋπόθεση προϋπηρεσίας για τους δικαιούχους.
13. Οι διαδικασίες για λήψη των χορηγημάτων και επιδομάτων που έχουν εξαγγελθεί, θα κοινοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών.
14. Άλλες ρυθμίσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που δεν αφορούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, περιλαμβανομένης λήψης ετήσιας άδειας, αναφέρονται στις εγκυκλίους της ΟΕΒ ημερ. 28/2/2020 και 5/3/2020.
15. Τα μέτρα που αφορούν προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.
16. Η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος εναπόκειται στους κανονισμούς της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και επομένως δεν μπορεί να εξεταστεί τώρα, ίσως σε κατοπινό στάδιο.