Powered by

ΥΠΟΙΚ: Τι ισχύει για αδυναμία ή καθυστέρηση υλοποίησης συμβάσεων λόγω κορονοϊού

Οι Αναθέτουσες αρχές θα πρέπει να δείχνουν τη δέουσα επιείκεια σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται αδυναμίες/ καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων που οφείλονται στην επιδημία του κορονοϊού (π.χ. καθυστέρηση στην παράδοση προϊόντων κινεζικής προέλευσης), εντούτοις, δεν είναι δυνατό να δοθεί οποιαδήποτε γενική οδηγία ως προς τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων, εφόσον η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι συνθήκες που προκάλεσαν την καθυστέρηση θα πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα, απαντά ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σε σχετικό ερώτημα της ΟΕΒ. 
 
Σε αρχική της επιστολή η ΟΕΒ είχε αναφερθεί σε περίπτωση Κύπριου επιχειρηματία που συνεργάζεται με το κυπριακό δημόσιο, ο οποίος έχει απωλέσει εγγυητική που σχετιζόταν με την παράδοση συγκεκριμένων προϊόντων.
 
«Η εν λόγω εγγυητική κατέπεσε λόγω καθυστέρησης στην έγκαιρη εκτέλεση της σύμβασης με το Κράτος, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και εξ’ ολοκλήρου στις καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της επιδημίας του COVID-19, καθώς σχετικά προϊόντα είχαν ως χώρα προέλευσης την Κίνα», είχε σημειωθεί στην επιστολή. 
 
Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, η ΟΕΒ κάλεσε το ΥΠΟΙΚ όπως δώσει τις κατάλληλες οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες Αρχές για την «αυτονόητη διαχείριση ανάλογων περιπτώσεων, με στόχο την μη απώλεια των εγγυητικών», προσθέτοντας ότι η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ανωτέρας βίας για τις οποίες ουδεμία ευθύνη έχουν οι επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ