powered by

ΚΤ: Οι τράπεζες να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με την απελευθέρωση κεφαλαίων €1,3 δις

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) αναμένει από τις κυπριακές τράπεζες όπως χρησιμοποιήσουν την προσωρινή απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίων και ρευστότητας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευελιξία για να στηρίξουν τόσο της επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την εξάπλωση του COVID – 19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής τα αποθέματα κεφαλαίων που ελευθερώνονται για τις κυπριακές συστημικές τράπεζες ανέρχονται περίπου σε €1,3 δις και η στήριξη από τις τράπεζες αναμένεται να περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, καθώς και χορήγηση νέων βραχυπρόθεσμων πιστωτικών διευκολύνσεων για σκοπούς χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο συμμετέχει ο Διοικητής, συνήλθε στις 12 Μαρτίου 2020 και έλαβε αποφάσεις για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας στα τραπεζικά ιδρύματα και τη στήριξη ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ούτως ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία στο σύνολο της, ένεκα των αρνητικών συνεπειών από την εξάπλωση του COVID -19.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με την ενεργή συμμετοχή της ΚΤΚ  έλαβε πέραν της προσωρινής απελευθέρωσης αποθεμάτων κεφαλαίων και ρευστότητας και τα ακόλουθα μέτρα:
  1. άμεση παροχή πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης με ευνοϊκούς όρους με στόχο τη στήριξη παροχής τραπεζικών διευκολύνσεων ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  2. προσωρινή επέκταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν και αυτές στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας  και ενδέχεται να επιδράσουν θετικά στο κόστος δανεισμού. Το εν λόγω μέτρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. 
     
Παράλληλα, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι η εφαρμογή συνετών τραπεζικών πρακτικών πρέπει να συνεχιστεί, ούτως ώστε η ανθεκτικότητα των κυπριακών τραπεζών να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Πέραν των πιο πάνω μέτρων, η ΚΤΚ επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα, στα πλαίσια των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της, τα οποία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. Επιπρόσθετα, σε τηλεδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να καταθέσουν τις δικές τους ενέργειες και μέτρα που προτίθενται να λάβουν για ενίσχυση και στήριξη των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δεδομένων των χαλαρώσεων που παραχώρησαν η ΕΚΤ/ΚΤΚ.
 

Δειτε Επισης

Οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους εστίασε το ετήσιο οικονομικό φόρουμ του CFA Society Cyprus
ΕΚΤ: Πότε κλείνει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων-Τι βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αγορές
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 346.230 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Τράπεζα Κύπρου: Ανταποκρίνεται εκ νέου άμεσα στις αποφάσεις της ΕΚΤ και μειώνει το επιτόκιο κατά 0.25%
Σήμα παύσης μείωσης επιτοκίων από Λαγκάρντ-«Σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αβεβαιότητα η ΕΚΤ»
Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για άμεσες μεταφορές σε ευρώ-Εκσυγχρονίζονται οι νομοθεσίες
Βίκτωρας Τροκούδης(Plum): Τι σημαίνει για καταναλωτές και αποταμιευτές η νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Συνεχίστηκε το ντόμινο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ-Η όγδοη διαδοχική από το καλοκαίρι του 2024
Εντυπωσιάζει με την επιχειρησιακή απόδοση και την κεφαλαιακή της ισχύ η Τρ. Κύπρου-Τι λέει η Deutsche Bank
Hellenic Bank Mobile App: Προσωπικό δάνειο από το κινητό; Ναι, τόσο απλά...