ΕΕ: €232 εκατ. για τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της ΕΕ και για να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19.

Νέα δέσμη ενισχύσεων της ΕΕ 
Για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, της πρόληψης και του περιορισμού του ιού, η Επιτροπή ανακοινώνει σήμερα μια νέα δέσμη ενισχύσεων ύψους 232 εκατ. ευρώ. Μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθεί άμεσα σε διάφορους τομείς, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί εντός των επόμενων μηνών.

«Δεδομένου ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, η δημόσια υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είτε πρόκειται για ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, είτε στην Κίνα ή αλλού, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί. Η Ευρώπη είναι εδώ για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο», δήλωσε η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο Janez Lenarčič, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και Ευρωπαίος Συντονιστής για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, δήλωσε: «Με περισσότερες από 2.600 ζωές να έχουν ήδη χαθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Η νέα δέσμη ενισχύσεων θα στηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα προσφέρει στοχευμένη χρηματοδότηση, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας δεν θα μείνουν πίσω. Στόχος μας είναι να συγκρατήσουμε την επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στήριξη στα κράτη-μέλη
Μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία, η Επιτροπή ενισχύει τη στήριξή της στα κράτη-μέλη στο πλαίσιο των εν εξελίξει προσπαθειών για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Δεδομένης της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τη βοήθειά μας. Στο πλαίσιο αυτό, μια κοινή αποστολή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα αναχωρήσει αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τις ιταλικές αρχές.».

Ιστορικό
Η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ θα συμβάλει στον εντοπισμό και τη διάγνωση της νόσου, τη μέριμνα για τα άτομα που έχουν προσβληθεί και την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. 

Από τη δέσμη ενισχύσεων ύψους 232 εκατ. ευρώ: 
— 114 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και συγκεκριμένα το παγκόσμιο σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης. Σκοπός είναι η τόνωση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας και περιορισμένη ανθεκτικότητα. Μέρος της χρηματοδότησης αυτής εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων για τον προϋπολογισμό αρχών της ΕΕ. 
— Προβλέπεται η διάθεση 15 εκατ. ευρώ στην Αφρική, μεταξύ άλλων στο Ινστιτούτο Pasteur του Ντακάρ της Σενεγάλης, για τη στήριξη μέτρων όπως η ταχεία διάγνωση και η επιδημιολογική επιτήρηση. 
— 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 90 εκατ. ευρώ για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη φαρμακοβιομηχανία σχετικά με την αναζήτηση εμβολίου, και 10 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα σχετικά με την επιδημιολογία, τη διάγνωση, τις θεραπευτικές μεθόδους και την κλινική διαχείριση στο πλαίσιο του περιορισμού και της πρόληψης 
— 3 εκατ. ευρώ διατίθενται στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για τις πτήσεις επαναπατρισμού των πολιτών της ΕΕ από την Wuhan της Κίνας.

Δειτε Επισης

Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία