Ο κορωνοϊός χτυπά και τις κυπριακές επιχειρήσεις
07:20 - 19 Φεβρουαρίου 2020

Και κυπριακές επιχειρήσεις φαίνεται πως επηρεάζει η επιδημία του κορωνοϊού διεθνώς. 

Τις τελευταίας δύο εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί και στην Κύπρο καθυστερήσεις στην παράδοση διαφόρων παραγγελιών από την Κίνα, στην οποία πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες παραμένουν κλειστές υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού.
Όπως πληροφορείται το inBusinessNews, οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν καθυστερήσεις στην παράδοση πρώτων υλών για βιομηχανίες αλλά και συγκεκριμένων ειδών όπως εξαρτήματα μηχανημάτων, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς επίσης και συγκεκριμένων αναλωσίμων για τα νοσοκομεία.
Το πρόβλημα έχει καταγραφεί τόσο από την ΟΕΒ όσο και από το ΚΕΒΕ.
Όπως ανέφερε, εξάλλου, στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη πανευρωπαϊκή έρευνα από όλες τις οργανώσεις της Business Europe σε 39 χώρες, προκειμένου να καταγραφεί η πλήρης εικόνα των ελλείψεων λόγω κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης θα είναι έτοιμα την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα είναι ξεκάθαρος και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζονται οι κυπριακές επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 11μηνο του 2019, οι εισαγωγές από την Κίνα ανήλθαν στα €368,5 εκατ, έναντι €339,4 εκατ την προηγούμενη χρονιά. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι εμφανές ότι η έκθεση της Κύπρου στην κινεζική οικονομία είναι μικρή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι η μη παραλαβή για πολύ καιρό προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα ως πρώτη ύλη για παραγωγή και μεταποίηση, είναι δυνατό να επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα στην Κύπρο, επηρεάζοντας παράλληλα και μεγαλύτερους όγκους και αξίας αγαθά.
Ο χρόνος θα δείξει πως θα αντιδράσουν οι κυπριακές επιχειρήσεων σε τυχόν παράταση του φαινομένου. Για την ώρα πάντως, οι επιχειρηματίες στην Κύπρου βρίσκονται σε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Δεν αποκλείεται πάντως, σε περίπτωση που το φαινόμενο συνεχίσει, να αναζητηθούν από Κύπριους επιχειρηματίες και άλλες πηγές προμήθειας.
Παγκόσμιος Συναγερμός στις επιχειρήσεις
Η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως, πέραν από τη δημόσια υγεία, φαίνεται πως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για την παγκόσμια οικονομία. Ηδη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο νέος κορονοϊός θα έχει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Παγκόσμιος Συναγερμός στις επιχειρήσεις
Η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως, πέραν από τη δημόσια υγεία, φαίνεται πως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για την παγκόσμια οικονομία. Ηδη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο νέος κορονοϊός θα έχει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος σχεδόν σε κάθε τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο και εισάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι κινέζοι ταξιδιώτες είναι οι πρώτοι που ξοδεύουν τον διεθνή τουρισμό, κάνοντας 150 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό αξίας 277 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Και ο πληθυσμός 1,3 δις της χώρας παρέχει τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για διάφορες κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών.
Η μεγάλη επίδραση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία είναι εμφανής και στις μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα. Εργοστάσια αυτοκινήτων έμειναν κλειστά με εταιρείες όπως η Volkswagen, η Toyota, η Renault, η General Motors, η Honda και η Hyundai να μην μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο. Η εξάπλωση του ιού θα αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ελαττώσουν κατά 15% την παραγωγή τους το πρώτο τέταρτο του 2020. Η Αpple κλείνει όλα τα επίσημα καταστήματά της και τα γραφεία της στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου ενώ έθεσε ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα για τα αναμενόμενα κέρδη του για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το ΙΚΕΑ έχει κλείσει όλα τα καταστήματα της ηπειρωτικής Κίνας.
Την ίδια ώρα, πλήττεται σημαντικά το πετρέλαιο καθώς μειώνονται οι μετακινήσεις. Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι επενδυτές βλέπουν τις αεροπορικές εταιρείες και το κοινό να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους προς την Κίνα. Γι’ αυτόν τον λόγο μειώνονται οι ανάγκες σε πετρέλαιο, επομένως και η αξία του. Την ίδια ώρα μειώνεται και η αξία σε χαλκό και ατσάλι, καθώς στην Κίνα έχει πέσει σημαντικά ο ρυθμός των κατασκευών, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.