Powered by

Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ τα νησιά Κέιμαν και τρεις ακόμη χώρες

Τα νησιά Κέιμαν είναι το πρώτο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος που προστίθεται στη «μαύρη λίστα» με τις μη συνεργάσιμες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικαιροποίησαν τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Τέσσερις χώρες ή εδάφη -οι Νήσοι Κέιμαν, το Παλάου, ο Παναμάς και οι Σεϋχέλλες- προστέθηκαν στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, διότι δεν συμμορφώθηκαν με τα απαιτούμενα πρότυπα εντός της προθεσμίας.

Οι χώρες αυτές προστίθενται στις οκτώ περιοχές δικαιοδοσίας –Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Σαμόα, Ομάν, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Βανουάτου και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι-, οι οποίες βρίσκονταν ήδη στον κατάλογο και εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται. Αντιθέτως, τουλάχιστον το ήμισυ των χωρών που είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του 2019 διαγράφηκαν εντελώς, καθώς τηρούν πλέον όλα τα πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Μετά την επικαιροποίηση, ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας συμβάλλει στην επίτευξη πραγματικής βελτίωσης όσον αφορά την παγκόσμια φορολογική διαφάνεια. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί τα φορολογικά συστήματα 95 χωρών, τα περισσότερα εκ των οποίων συμμορφώνονται πλέον με τα δικά μας πρότυπα χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξάλειψη περισσότερων από 120 επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο, ενώ δεκάδες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρότυπα φορολογικής διαφάνειας. Οι πολίτες μας αναμένουν από τους πλουσιότερους ιδιώτες και τις πλουσιότερες εταιρείες να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί και κάθε περιοχή δικαιοδοσίας που τους επιτρέπει να τον αποφεύγουν, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες. Οι σημερινές αποφάσεις δείχνουν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επιτύχει τον στόχο αυτό».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου, οι περιοχές δικαιοδοσίας αξιολογούνται σύμφωνα με τρία βασικά κριτήρια: φορολογική διαφάνεια, δίκαιη φορολόγηση και πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Οι περιοχές δικαιοδοσίας που δεν τηρούν οποιοδήποτε από τα κριτήρια αυτά καλούνται να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν τις σχετικές ελλείψεις εντός ορισμένης προθεσμίας.

 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Μια παραδοχή, μια απολογία και δώδεκα άμεσες ενέργειες στήριξης-«Δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»
Οι διευκρινίσεις του Υπ. Γεωργίας για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από την πυρκαγιά-Στόχος η άμεση στήριξη
Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)