Powered by

Χάρης Πολυκάρπου: Σε κρίση ταυτότητας ο καπιταλισμός

Η κρίση ταυτότητας για τον καπιταλισμό είναι γεγονός, ανέφερε από το βήμα του πρώτου  Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του κόμματος, Χάρης Πολυκάρπου.

Ο κ. Πολυκάρπου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα τα τελευταίου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, προσθέτοντας πως εκεί διαφάνηκε ότι το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται ξανά σε κρίση έχοντας καταστρέψει το περιβάλλον και έχοντας διευρύνει τις ανισότητες.

«Οι οικονομικές ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση αποτελούν σήμερα βασικές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, επομένως όταν καλούμαστε να αξιολογήσουμε την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, όταν καλούμαστε να θέσουμε το πλαίσιο για την επόμενη δεκαετία δεν μπορούμε παρά να το κάνουμε έχοντας ως κριτήριο την ικανότητα της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου.  «Το να αγνοεί κανείς αυτά τα φαινόμενα, το να υποβαθμίζει τη σημασία τους όταν αξιολογεί την πορεία της οικονομίας, το να τα θεωρεί επουσιώδη και έξω από τα πλαίσια της κυπριακής οικονομίας είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά για τη βιωσιμότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι χρειάζεται να δούμε την πορεία της κυπριακής οικονομίας υπό το πρίσμα των οικονομικών ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής κρίσης και των τεχνολογικών εξελίξεων. «Χρειάζεται να κινηθούμε πέραν από την οπτική οικονομικής μεγέθυνσης και να βάλουμε στους στόχους πολιτικής ζητήματα που αφορούν άμεσα και ευθέως τη καθημερινότητα των σύγχρονων κοινωνιών.
Έχει σημασία η οικονομία να μεγαλώνει, εξίσου σημασία όμως έχει για ποιους μεγαλώνει, πόσο βιώσιμη είναι η πορεία της και πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυκάρπου.

Τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που διατηρεί τη δυναμική του τομέα των υπηρεσιών με:

  • Ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών καταπολεμώντας τη διαφθορά και ενισχύοντας τη διαφάνεια, και την απόδοση δικαιοσύνης.
  • Στήριξης της ανάπτυξης στο τομέα της ναυτιλίας και ενίσχυση τη χώρας µας ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και υγείας.
  • Αειφόρο τουριστική ανάπτυξη ικανοποιώντας οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες µε την ταυτόχρονη διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας και της οικολογικής ισορροπίας.

«Στην αρχή της νέας δεκαετίας η Κύπρος έχει ανάγκη ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προσφέροντας στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις ασφάλεια και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Πολυκάρπου.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό υπέγραψαν Κύπρος και Ελλάδα-Πού αποσκοπεί
Απογοήτευση ΕΟΑΛ για ίδρυση Πράσινης Τεχνικής Σχολής εκτός επαρχίας Λάρνακας-«Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση»
Ώρα αποφάσεων για τις πολλαπλές συντάξεις κρατικών αξιωματούχων-Ενώπιον της Ολομέλειας 13 νομοθετήματα
Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε τομέα και ο κλάδος με καμία διαθέσιμη θέση
Πέτρος Λοής: Ευρύτερο, εξυπνότερο και πιο ανθεκτικό μοντέλο η πρόταση του ΔΗΣΥ για την οικονομία-Προτάσσουμε μεταρρυθμίσεις
Χωρίς προϋπολογισμό οι ΕΟΑ-Δαπανούν βάσει του δικαίου της ανάγκης με τη σύμφωνη έγκριση ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ
Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου ΑΞΕ...Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό και τι δηλώνει ο Κεραυνός
Σχέδιο ενίσχυσης εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων γεωργών ενέκρινε το Υπουργικό-Ο προϋπολογισμός και το ανώτατο ποσό
Μερική διαγραφή κυβερνητικών χρεογράφων από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Θεσπίζεται με σφαγίδα Υπουργικού ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων-«Πρόκειται για θεσμική τομή»