Πού οδηγεί η τροποποίηση του περί ενοικιοστασίου νόμου;
16:30 - 14 Φεβρουαρίου 2020
Με ευχαρίστηση πληροφορηθήκαμε ότι, μετά από τρεις αναβολές, επιτέλους, ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής η περιβόητη τροποποίηση του περί ενοικιοστασίου νόμου.
Τα θετικά της τροποποίησης είναι τα παρακάτω:
• Πρώτο, τόλμησε η Βουλή και άγγιξε τον νόμο αυτό.
• Δεύτερο, προστέθηκε η ηλεκτρονική επίδοση στους τρόπους παράδοσης εγγράφων στους εναγόμενους ενοικιαστές, κάτι το οποίο ευκολύνει και επιταχύνει, εν μέρει, την νομική διαδικασία.
• Το τρίτο, που είναι και η κύρια αλλαγή, αφορά την επίσπευση της νομικής διαδικασίας για έξωση ενός ενοικιαστή ο οποίος δεν πληρώνει τα ενοίκιά του.
Συγκεκριμένα, η κύρια αλλαγή είναι ότι ο εναγόμενος ενοικιαστής φέρει την ευθύνη να αποδείξει ότι έχει πληρώσει τα ενοίκια του, για να δικαιούται να υπερασπιστεί την υπόθεση του στο δικαστήριο.
Σε περίπτωση που η Γραμματεία του Δικαστηρίου δεν πεισθεί ότι ενοικιαστής έχει εξοφλήσει τα οφειλόμενα ενοίκια, τότε η αγωγή του ιδιοκτήτη προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, ερήμην του ενοικιαστή. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση έξωσης του Δικαστηρίου θα εκδοθεί συντομότερα.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εάν στο παρελθόν κατά μέσο όρο, χρειαζόταν δύο με τρία χρόνια για την έκδοση της απόφασης, με τη νέα νομοθεσία ελπίζουμε ότι θα απαιτούνται τέσσερις με οκτώ μήνες.
Είναι, όμως, το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων έτοιμο να εφαρμόσει την τροποποίηση της νομοθεσίας στους ρυθμούς που όλοι αναμένουμε;
Η απάντηση αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό, γιατί παρά την αλλαγή, δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα χρειάζεται το Δικαστήριο, για να πάρει απόφαση, αν πλήρωσε ή όχι ο ενοικιαστής και πόσο χρόνο θα διαρκεί η εκδίκαση της υπόθεσης ερήμην του ενοικιαστή.
Επίσης, η τροποποίηση δημιουργεί κάποια ερωτηματικά.
Τι γίνεται, όταν μετά την έναρξη της δίκης και αφού εξόφλησε τα καθυστερημένα ενοίκια ο ενοικιαστής, σταματά να πληρώνει τα ενοίκια; Θα γίνει κανονική δίκη με υπεράσπιση του ενοικιαστή που θα διαρκέσει αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να παραμένει πάλι εκτεθειμένος;
Επίσης το δικαστήριο είναι υπόχρεο να δώσει στον ενοικιαστή ελάχιστη ειδοποίηση τριών μηνών αλλά μπορεί να δώσει μέχρι και 12 μηνών. Άρα επαφίεται στην κρίση του δικαστή πόσα ενοίκια θα χάσει ο ιδιοκτήτης.
Άλλο ερώτημα είναι το τί γίνεται με τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, που δεν εμπίπτουν στο ενοικιοστάσιο και οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποταθούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο. Αυτές οι περιπτώσεις, δυστυχώς, θα συνεχίσουν να θέλουν χρόνια για την εκδίκασή τους μέχρι την έξωση.
Από τα πιο πάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο περί Ενοικιοστασίου νόμος δημιουργεί ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και ακίνητα δύο ταχυτήτων στην ίδια την αγορά ενοικίου.
Η διατήρηση της νομοθεσίας αυτής, έστω και τροποποιημένης, απλώς διαιωνίζει τις στρεβλώσεις που ο νόμος αυτός δημιουργεί.
Να επαναλάβουμε ότι εν έτει 2020 δεν γίνεται το κράτος να αποφασίζει την μέγιστη αύξηση που μπορεί ένας ιδιοκτήτης να ζητήσει από τον ενοικιαστή του. Και ο λόγος που δεν κηρύχτηκε ο νόμος αυτός αντισυνταγματικός είναι γιατί κανένας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, το κουράγιο και τον χρόνο που απαιτείται για να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Διευθυντής FOX Smart Estate Agency
Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)