Powered by

Πώς θα γίνουν «νόμιμες» οι αποκοπές στο κρατικό μισθολόγιο

Εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου το οποίο αναμένεται να επικυρώσει ή να ακυρώσει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, το Υπουργείο Οικονομικών, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, επεξεργάζεται τρόπους ώστε να ανακτηθεί το οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και το οποίο υπολογίζεται στα €844 εκατ. σε βάθος τετραετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για να ανακτήσει το συγκεκριμένο κόστος και να μην επιβαρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, είναι η νομιμοποίηση των αποκοπών μέσα από την τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ένα τέτοιο εγχείρημα ενδεχομένως να αποδειχθεί δύσκολο καθώς για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται η συγκατάθεση του 75% των βουλευτών της Ολομέλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια ενδεχόμενη επικύρωση της αντισυνταγματικότητας δεν πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά η αναδρομικότητα θα ισχύσει μόνο για τα άτομα που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ονομαστικά και η ενδεχόμενη αναδρομικότητα αναμένεται να στοιχίσει στο Κράτος γύρω στα €130 εκατ.

Δειτε Επισης

Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Διαγωνισμός για την «επίπλωση» του νέου Κτηματολογίου στην Αγλαντζιά-Πότε αναμένεται να παραδοθεί (pics)
Πετάνε τα μετρητά οι Κύπριοι... Οι συναλλαγές, η αξία και οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες για πληρωμές με κάρτα (γραφήματα)
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα