powered by

Στην Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας συμμετείχε η Κύπρος

Στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για θέματα Έρευνας τέθηκαν η ανάγκη προώθησης της κινητικότητας των ερευνητών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, με τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμεύονται για την επίτευξη μιας πραγματικά ανοιχτής αγοράς εργασίας για τους ερευνητές. 

Η Σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα έρευνας και ανταγωνιστικότητας,  πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάγκρεμπ και την Κύπρο εκπροσώπησε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος. Οι εργασίες τελούσαν υπό την Προεδρία της Υπουργού Επιστήμης και Παιδείας της Κροατίας, Blaženka Divjak.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την «κινητικότητα εγκεφάλων» (brain circulation) και τη διαμόρφωση του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Ειδικότερα, για τα δύο αυτά θέματα επικεντρώθηκαν αφενός στην προώθηση μίας ισορροπημένης κινητικότητας και αφετέρου στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της «διαρροής εγκεφάλων/επιστημονικού δυναμικού» (brain drain). 

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης της κινητικότητας και στήριξης της σταδιοδρομίας των ερευνητών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Παρότι αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την επιτυχή λειτουργία των προγραμμάτων EURAXESS, COST και Marie-Sklodowska-Curie Actions, τασσόμαστε υπέρ της εισαγωγής και νέων πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας των ερευνητών, όπως μέσω κοινωνικών παροχών και δια βίου εκπαίδευσης». Αναφερόμενος στη δέσμευση των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση μίας ανοιχτής αγοράς εργασίας για τους ερευνητές, ο κ. Κόκκινος δήλωσε πως «συμφωνούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το brain drain μέσω της ενίσχυσης δικτύων συνεργασίας, της εξάπλωσης της Αριστείας και της αντιμετώπισης του χάσματος Καινοτομίας στην Ευρώπη». 

Ακολούθως, σημείωσε πως σε εθνικό επίπεδο, προωθούνται κίνητρα για επαναπατρισμό Κυπρίων ερευνητών από το εξωτερικό και για προσέλκυση ερευνητών από τρίτες χώρες. «Η ανάπτυξη των έξι Κέντρων Αριστείας κάτω από το πρόγραμμα Teaming του Ορίζοντα 2020, αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Δήμος Παναγιώτου: Σημαντικός μοχλός ενίσχυσης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού το Limassol Greens
Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Ανησυχεί και διαμαρτύρεται το ΕΒΕ Πάφου...Τουριστική περίοδος με την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε απόγνωση
Τρία κυπριακά case studies φωτίζουν το μέλλον του BIM στο Cyprus Autodesk Forum 2025
Η τέχνη των μαθητών στο προσκήνιο: Άλλοι δέκα φιναλίστ του The Sovereign Art Foundation
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Αναδεικνύοντας τη μαθητική δημιουργία: Δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού από τον The Sovereign Art Foundation
Οι δηλώσεις των χορηγών των 17ων IN Business Awards(video)