ΨHΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - H κατανόηση το πρώτο συστατικό
11:44 - 29 Δεκεμβρίου 2020
Η πανδημία του covid-19 απετέλεσε, ίσως, τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα τεχνολογικά συστήματα των επιχειρήσεων. Ουκ ολίγες εταιρείες χρειάστηκε να επισπεύσουν την εισαγωγή σύγχρονων λύσεων, τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες προγραμμάτιζαν για τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο πρόεδρος του Cyprus Information Technology Enterprises Association (CITEA), Άρης Αναστασιάδης, μιλώντας για τη σημασία του τεχνολογικού μετασχηματισμού και την ανάγκη εκπαίδευσης, ώστε να γίνουν κατανοητά τα οφέλη του. H εμπειρία του κορωνοϊού έφερε όσο ποτέ άλλοτε στο προσκήνιο το πόσο εξαρτόμαστε από την τεχνολογία. Έτσι, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν σήμερα την ανάγκη και την τεράστια σημασία της ψηφιακής μεταμόρφωσης και των επενδύσεων που απαιτεί η νέα ψηφιακή εποχή, η οποία ήρθε για να μείνει.
Ποιες είναι οι νέες τάσεις που επικρατούν στον τομέα;
Οι τεχνολογίες του μέλλοντος είναι αυτές στις οποίες έχουμε εστιάσει τον τελευταίο χρόνο. Το artificial intelligence (ΑΙ) μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Επίσης, η ρομποτική και η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, ενώ οτιδήποτε έχει να κάνει με τα data analytics, που αποτελεί, πλέον, καθημερινό εργαλείο στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ.
Φυσικά, τα υπολογιστικά νέφη κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, αλλάζοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Άλλες τεχνολογίες, που θα ακούμε συχνά, είναι και το Blockchain όπως και το 5G.
Είναι ευχή και κατάρα η ψηφιακή εποχή για τις ζωές των ανθρώπων;
Η τεχνολογία είναι ευχή, φτάνει να χρησιμοποιείται ορθά και ορθολογιστικά. Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να βάλει τα όριά του, ούτως ώστε να μην τον επηρεάζει αρνητικά, αλλά αντίθετα να την εκμεταλλευτεί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η αγορά μετασχηματίζεται
Πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τις επιχειρήσεις;
Τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός και η βασικότερη επένδυση για έναν οργανισμό ή μια εταιρεία. Δυστυχώς, διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά. Ένας σημαντικός από αυτούς σχετίζεται με την κατανόηση του αντικειμένου. Αν αντιλαμβάνεται, δηλαδή, κάποιος τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός και ποια είναι τα οφέλη του. Άλλος παράγοντας είναι το οικονομικό κόστος. Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος σχετίζεται με την κατανόηση. Τι χρειάζεται, δηλαδή, ένας ιδιοκτήτης ή ένα στέλεχος μιας εταιρείας για να κατανοήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιμόρφωση, αναδιοργάνωση και τεχνολογικές ανάγκες.
Είναι, όμως, και θέμα κουλτούρας, που πρέπει να αλλάξει.
Ασφαλώς, για ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών και ανθρώπων σημαντικό ρόλο παίζει η νοοτροπία, αλλά και η εξειδίκευση που έχουν, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία του digital transformation. Συνοψίζοντας θα έλεγα πως οι επιχειρήσεις πρέπει πρώτα να κατανοήσουν την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Με άλλα λόγια, η επιμόρφωση θα φέρει την υιοθέτηση, μιας και θα γίνουν κατανοητά η σημασία και τα οφέλη του. Επίσης, το οικονομικό σκέλος διαδραματίζει και αυτό τον δικό του ρόλο, αφού για να γίνει σωστά μια δουλειά χρειάζεται και κάποια επένδυση που να αποδίδει ικανοποιητικά.
Σε πιο βαθμό ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας προσαρμόστηκαν στην ψηφιακή μεταμόρφωση;
Στον δημόσιο τομέα γίνεται μια αξιόλογη και συντονισμένη προσπάθεια ψηφιοποίησης υπηρεσιών και συστημάτωνΔυστυχώς, η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν βοηθούν την προσπάθεια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργωνΜε τη δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είμαστε σίγουροι ότι θα τροχοδρομηθούν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και καλύτερος συντονισμός. Οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν διαφέρουν από άλλες της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αλλάζει ο τρόπος σκέψης του Κύπριου επιχειρηματία, ειδικά όταν αναλαμβάνει τα ηνία η νέα γενιά, η οποία βλέπει την τεχνολογία σαν ένα απαραίτητο εργαλείο της επιχείρησής της. Η χρήση λύσεων ERP, CRM, BI, Data Analytics, αλλά και υποδομών, όπως, δίκτυα ασφάλειας δεδομένων, είναι απαραίτητα για τις εταιρείες.
Οι αλλαγές επισπεύδονται
Πώς ο covid-19 συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη του ICT;
Όλοι έχουμε επηρεαστεί από την πανδημία. Αν δούμε πώς λειτουργούμε σήμερα είτε στην ιδιωτική μας ζωή είτε στην επαγγελματική, θα αντιληφθούμε ότι η τεχνολογία έχει το πάνω χέρι. Εικονικές συναντήσεις, τηλεκπαίδευση από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, τηλεργασία, ηλεκτρονικές παραγγελίες ακόμα και για supermarket. Γενικά προτιμούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, όπου αυτό είναι δυνατό, για να αποφεύγουμε την επαφή με άλλους. Έτσι, η ζήτηση έφερε τη δημιουργία εφαρμογών και φυσικά τις κατάλληλες υποδομές για την παροχή των πιο πάνω υπηρεσιών, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης εταιρείας δήλωσε ότι πλάνα που είχαν για εισαγωγή τεχνολογικών λύσεων off the shelf, στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, τα υλοποίησαν σε έξι μήνες.
Πoιες είναι οι προκλήσεις της νέας digital εποχής;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, όπως αναφέρονται πιο πάνω, αλλά και η δυνατότητα των κατασκευαστών να διαθέσουν στην αγορά τις κατάλληλες εφαρμογές και τις αναγκαίες υποδομές, λόγω αυξημένης ζήτησης. Επίσης, η κυβερνοασφάλεια είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες για την επιτυχή αξιοποίηση των τεχνολογιών. Το στοίχημα είναι η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα των συστημάτων.
Ο ρόλος του CITEA
Ποιες ενέργειες κάνει ο CITEA
για τη διαμόρφωση ψηφιακής κουλτούρας;
Στον CITEA έχουμε περισσότερα από 40 μέλη -εταιρείες, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 90% της αγοράς πληροφορικής στην Κύπρο. Ο σύνδεσμός μας στηρίζει με διάφορους τρόπους και δράσεις τα μέλη του, ώστε να διεκπεραιώνουν με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο τους σκοπούς του και να παρέχουν στην κυπριακή αγορά λύσεις πληροφορικής και ψηφιακής κουλτούρας.
Λαμβάνουμε μέρος σε διάφορες δράσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμμετέχουμε σε συνέδρια, τα στηρίζουμε και προσπαθούμε να προωθούμε τη γνώση που απορρέει από αυτά προς τα μέλη μας. Συμμετέχουμε, επίσης, σε αρκετές επιτροπές στον δημόσιο τομέα και προσπαθούμε μαζί με άλλους φορείς να βοηθήσουμε στην κατάρτιση στρατηγικής και στην υιοθέτηση λύσεων πληροφορικής. Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με το οποίο ο CITEA έχει μια άριστη συνεργασία, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που έχουμε προσδοκίες ότι τελικά η τεχνολογία των επικοινωνιών και της πληροφορικής θα πάρει τη θέση που της αξίζει τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η επιμόρφωση των στελεχών θα φέρει την υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών συστημάτων, καθώς θα γίνουν κατανοητά τα οφέλη τους