Powered by

Η μετάλλαξη απομονώνει τη Βρετανία- Στα πρόθυρα χάους με Brexit χωρίς συμφωνία

Δεκάδες χώρες θέτουν σε απομόνωση τη Βρετανία μετά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που έσκασε σαν βόμβα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η μια μετά την άλλη αποφασίζουν απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους από τη Βρετανία είναι οι: Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Σουηδία, Βουλγαρία, Δανία, Πολωνία, Ελβετία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ρωσία, Ισραήλ, Καναδάς, Ινδία, Ρωσία, Χονγκ Κονγκ, Κολομβία, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Χιλή, Μαρόκο, Αργεντινή, Τουρκία, Ελ Σαλβαδόρ, Ιράν, Ιορδανία, Περού, Σουδάν. 

Όπως σημειώνει το CNN, η Γαλλία έχει αναστείλει τις μεταφορικές συνδέσεις με τη Βρετανία μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης στη Νότια Αγγλία, εντείνοντας το χάος που επικρατεί στα βρετανικά λιμάνια και δίνοντας στη χώρα μια γεύση των ελλείψεων σε τρόφιμα και βασικά είδη που μπορεί να συνοδεύσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας σε μόλις 10 ημέρες που λήγει η μεταβατική περίοδος.

Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε 48ωρη απαγόρευση για τα φορτηγά που χρησιμοποιούν πορθμεία και σιδηροδρομικά δρομολόγια από την Αγγλία προς τη Γαλλία.

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ και oι φορείς των αλυσίδων εφοδιασμού προειδοποίησαν για πιθανές ελλείψεις σε κάποια προϊόντα αν οι Γάλλοι δεν χαλαρώσουν γρήγορα τους περιορισμούς και η βρετανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ  Sainsbury’s ανακοίνωσε ότι έχει στοκάρει αρκετό απόθεμα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι Βρετανοί να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς τα βασικά προϊόντα, προειδοποίησε ωστόσο για ελλείψεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αν δεν βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση.

«Αν τίποτα δεν αλλάξει, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ελλείψεις τις επόμενες ημέρες σε είδη όπως μαρούλια, φύλλα σαλάτας, κουνουπίδια, μπρόκολο και εσπεριδοειδή, καθώς όλα αυτά εισάγονται από την ΕΕ αυτή την εποχή του χρόνου», ανακοίνωσε η Sainsbury’s. «Ελπίζουμε ότι Βρετανία και Γαλλία θα μπορέσουν να βρουν μια λύση που να βάζει σε προτεραιότητα στην άμεση διέλευση προϊόντων και τροφίμων».

Ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, οι οποίοι είναι θορυβημένοι τόσο για την έκρηξη της πανδημίας και την μετάλλαξη του ιού, όσο και για την απομόνωση στην οποία έχει τεθεί η χώρα. Για τον λόγο αυτό παραχώρησε χθες, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς και τον επικεφαλής επιδημιολόγο Σερ Πάτρικ Γουόλας, συνέντευξη Τύπου.

Υποστήριξε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη στιγμή που έγινε γνωστή η μετάλλαξη του ιού. Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι υπάρχει συνεχή επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο Τζόνσον, μάλιστα, χαρακτήρισε ειδικά την επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο «εξαιρετική».

Τόνισε επίσης ότι «τα βρετανικά σούπερ μάρκετ και οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι ισχυρές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προμηθειών σε τρόφιμα και φάρμακα διακινούνται κανονικά».

Και φορείς της βιομηχανίας που διαχειρίζεται τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τα οχήματα ελεγχόμενης θερμοκρασίας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν οι αγοραστές, δεδομένου ότι η βρετανική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ήταν καλά εφοδιασμένη για την περίοδο αιχμής των διακοπών.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές ωστόσο δεν φάνηκαν ικανές να εμποδίσουν τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στα σούπερ μάρκετ, με τους πολίτες να σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τις γιορτές και όχι μόνο Πολλοί από αυτούς ετοιμάζονται για μία μακρά περίοδο καραντίνας. Το επικείμενο –μάλλον χωρίς συμφωνία– Brexit έχει ενισχύσει την ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη σε ορισμένα αγαθά. Εξάλλου, οι αρχές δεν κρύβουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα χρειαστεί είναι να συναφθούν επείγουσες συμφωνίες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα με την έλευση της νέας χρονιάς, καθώς εκτιμάται ότι αν σταματήσει η διακίνηση αγαθών τώρα, η κατάσταση θα είναι εφιαλτική τον Ιανουάριο.

Όπως επισήμανε και η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής που αντιπροσωπεύει 170 μεγάλες εταιρείες λιανικής και χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τα καταστήματα έχουν αποθηκεύσει απόθεμα για τα Χριστούγεννα και δεν αναμένεται άμεσο πρόβλημα, ωστόσο η παρατεταμένη καραντίνα στα γαλλικά σύνορα μπορεί να είναι πρόβλημα καθώς η Βρετανία διανύει τις τελευταίες ημέρες πριν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.

Η αποθήκευση προϊόντων ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου και λόγω της αύξησης των παραγγελιών ενόψει Χριστουγέννων δημιούργησαν τεράστιες ουρές τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, φορτηγά έκαναν ουρές πάνω από 10 μίλια κοντά στο λιμάνι του Ντόβερ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 17% του εμπορίου αγαθών του Hνωμένου Bασιλείου.

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τελικά δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν toη Brexit.
Nωρίτερα μέσα στον μήνα η Honda αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή της σε ένα μεγάλο εργοστάσιο στην Αγγλία λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, σε μια ένδειξη του πόσο γρήγορα μπορεί να ανακύψουν προβλήματα εφοδιασμού.

Η Toyota ανακοίνωσε το κλέισιμο των εργοστασίων της σε Γαλλία και Βρετανία νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Έχουμε οδηγούς που δεν θέλουν να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του φόβου να μην μπορέσουν να επιστρέψουν καθώς τα σύνορα είναι κλειστά», δήλωσε η Vanessa Ibarlucea, εκπρόσωπος της Γαλλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών. «Υπάρχει ζήτημα σχετικά με τη διακίνηση αγαθών που είναι πιθανό να σταματήσει, και ως εκ τούτου θα προκληθεί τερματισμός εφοδιασμού σε όλο το κανάλι της Μάγχης πριν από την ημέρα του Brexit».

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων