Έπεσαν οι υπογραφές για τις φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στη Λεμεσό, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του αρχιτεκτονικού γραφείου.
 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΤΕΠΑΚ, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών για στέγαση των φοιτητών του ως επίσης στην ποιοτική αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας και φοιτητικής ζωής.

Το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού του ΤΕΠΑΚ, θα ανεγερθεί στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. Για τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τον οποίο κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ηρακλή Παπαχρίστου (E. Papachristou LLC), μετά από την αξιολόγηση 42 συνολικά προτάσεων που είχαν υποβληθεί. 

Σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του αρχιτεκτονικού γραφείου. Τη σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και εκ μέρος του αρχιτεκτονικού γραφείου, ο Ηρακλής Παπαχρίστου.

 
Σε σύντομο χαιρετισμό, ο Πρύτανης Ζαφείρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ανέγερση των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ είναι το μεγαλύτερο έργο που ανέλαβε να υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο και ένας από τους μεγαλύτερους στόχους που έχει θέσει από ιδρύσεώς του. Το έργο, πρόσθεσε, εκτός από την εξασφάλιση στέγης, σε προσιτές τιμές, στους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, θα τους διασφαλίσει, επίσης, μια καλύτερη ποιότητα ζωής και θα τους επιτρέψει να συνυπάρξουν και να συνδημιουργήσουν. Ο Πρύτανης ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του Πανεπιστημίου που ενεπλάκησαν σε αυτήν τη διαδικασία και ιδιαίτερα το κράτος το οποίο, όπως είπε, ήρθε αρωγός και στήριξε την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Πανίκος Φιλίππου, είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαδιακή, διότι με την υπογραφή της σύμβασης ένα μείζον θέμα για το Πανεπιστήμιο και κυρίως για τους φοιτητές του, μπαίνει, επιτέλους, σε τροχιά υλοποίησης, εκφράζοντας, παράλληλα, τις ευχαριστίες του Συμβουλίου προς όλους όσοι συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πορεία προς την επίτευξη αυτού του μεγάλου και ιστορικού αυτού στόχου.
 
Από την πλευρά του, ο Αρχιτέκτονας Ηρακλής Παπαχρίστου είπε ότι με την ανέγερση των φοιτητικών εστιών, το ΤΕΠΑΚ θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό κτήριο, το οποίο θα συνάδει με το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του Πανεπιστημίου και τους εκπαιδευτικούς στόχους που θέτει. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κτηρίου, ανέφερε, πέραν από την αρχιτεκτονική και σχεδιαστική του αξία, είναι ο κοινωνικός προσανατολισμός των χώρων του προς όφελος των φοιτητών.

Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Κατερίνα Νικήτα είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη, αφού η συγκεκριμένη πρόταση εμπεριείχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει μια φοιτητική εστία για να παρέχει τις απαιτούμενες ανέσεις στους φοιτητές, με σεβασμό και αλληλοσύνδεση με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες της περιοχής.  

Το έργο αποτελείται από 485 φοιτητικά δωμάτια και μια σειρά από άλλες κοινές εγκαταστάσεις, όπως γυμναστήριο. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στα €40 εκατομμύρια και τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.
 
Επιπλέον, το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη και αναμόρφωση της περιοχής, προσδίδοντάς της μια εντελώς νέα και αναβαθμισμένη όψη, με περισσότερο χρώμα και ζωντάνια. Με την ανέγερση και των φοιτητικών εστιών στο Βερεγγάρια, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα τεράστιο φοιτητικό κέντρο, στο οποίο θα κινούνται 700 φοιτητές ημερησίως, που θα αλλάξει άρδην την περιοχή και τη σχέση της περιφέρειας της Λεμεσού με το κέντρο της πόλης, προς όφελος των φοιτητών αλλά και των πολιτών της Λεμεσού γενικότερα.

Ένεκα των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης των διακριθέντων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως επίσης και η έκθεση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν, όπως προγραμματιζόταν. Η νικητήρια πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Ιανουαρίου 2021 και για την οποία θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες σε κατοπινό στάδιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου
ETEK: Κορυφή του παγόβουνου οι πλημμυρισμένες φαρμακευτικές αποθήκες
Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition
Μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο-Υποχώρηση στον όγκο και στην αξία των μεταβιβάσεων
Κρίσιμη σύσκεψη για την μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας-Στο Προεδρικό οι εμπλεκόμενοι φορείς
Ο νέος πολυχώρος εκδηλώσεων που έρχεται στην Λάρνακα-Πού θα βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει