Powered by

ΕΕ: Δασμοί €4 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα

Οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ οι οποίοι συνήλθαν με τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν σήμερα την ενεργοποίηση της επιβολής δασμών ύψους €4 δισ. από αύριο σε αμερικανικά αγαθά, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς για την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων προς την Boeing και την Airbus, μετά τις σχετικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβκσις. Από την πλευρά του ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργός Πέτερ Αλτμάγιερ, υπεραμύνθηκε της απόφασης, η οποία ελήφθη παρά την εκλογή Τζο Μπάιντεν  σημειώνοντας ότι  «οι αμερικάνικοι δασμοί  ισχύουν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεν θα γνωρίζουμε μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο ποιος θα είναι πραγματικά σε θέση για να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα και έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ».

Η επίσημη θέση της ΕΕ παραμένει πως και τα δύο μέρη πρέπει να αποσύρουν τους δασμούς. Ο σχετικός κανονισμός με τα εν λόγω προϊόντα θα δημοσιευθεί σήμερα στις 17:00 ώρα Βελγίου (18:00 ώρα Κύπρου).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά
Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών