Powered by

ΥΠΕΣ: Δραστική μείωση στις αιτήσεις ασύλου από ξένους φοιτητές

Δραστική μείωση στις αιτήσεις ασύλου από ξένους φοιτητές καταγράφεται από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την εισαγωγή των αυστηρών κριτηρίων για την εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών στα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ρυθμίζει την εισδοχή ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολέγια, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, είπε συγκεκριμένα ότι  940 φοιτητές μέσα στο 2020 και πριν από τον Σεπτέμβριο, έχουν αποταθεί για αίτηση ασύλου, για να προσθέσει ότι  αμέσως μετά την εφαρμογή των μέτρων ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραστικά στους 57.

Σύμφωνα με στοιχεία, που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 καταγράφηκαν 5.834 νέοι αιτητές ασύλου, που υπέβαλαν αίτημα για πρώτη φορά, εκ των οποίων οι 940 είχαν προηγουμένως ως πρώτη άδεια παραμονής τη φοιτητική βίζα.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, οι εν λόγω 940 αιτητές ασύλου εισήλθαν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκ των οποίων οι 33 εξέδωσαν τη φοιτητική άδεια παραμονής τους μεταξύ 2003 – 2015, ενώ οι 57 το 2016.

Σημείωσε, επίσης, ότι από τους 940 οι 132 εξέδωσαν τη φοιτητική άδεια παραμονής το 2017, οι 198 το 2018, οι 463 το 2019, ενώ οι 57 το 2020.

Επικαλούμενος τα ίδια στοιχεία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως οι τέσσερις πρώτες χώρες καταγωγής των εν λόγω 940 αιτητών είναι η Ινδία με 646 άτομα, το Νεπάλ με 173 άτομα, το Μπαγκλαντές με 53 άτομα και το Πακιστάν με 45 άτομα.

Εξάλλου, σημείωσε ότι το 16%των νέων αιτητών ασύλου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020 είχαν ως πρώτη άδεια παραμονής την κυπριακή βίζα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ινδία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είναι η δεύτερη χώρα καταγωγής νέων αιτητών ασύλου στην Κύπρο για το 2020, με συνολικά 1001 άτομα.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι περίπου το 64,5%των νέων αιτητών ασύλου από την Ινδία, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020, εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία με φοιτητική βίζα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Νουρή το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προχωρήσει συνολικά από τον περασμένο Ιούνιο σε 831 ακυρώσεις αδειών παραμονής, που οφείλονταν σε εικονικούς γάμους.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «είναι γνωστή η αντίδραση των ιδιοκτητών των κολεγίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον τρόπο εισδοχής ξένων φοιτητών από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά».

«Θέλω για πολλοστή φορά», είπε, «να διασαφηνίσω πρώτον ότι η αυτή η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τα κολέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαχρονικά, όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε κάποιους αριθμούς».

Σημείωσε ότι κατέθεσε τους αριθμούς στη Βουλή, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι εικονικοί φοιτητές μετεξελίσσονταν σε αιτητές ασύλου, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη χώρα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ηγετικές παρεμβάσεις και διεθνής αναγνώριση στη 64η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ
Νίκος Χειμαρίδης: Σταθερός και φιλικός προς τους επενδυτές προορισμός η Κύπρος-Φάρος το παράδειγμα με την Ινδία
Στην τελική φάση η ετοιμασία των νομοσχεδίων για την φορολογική μεταρρύθμιση-Η διττή πρόκληση για την Κύπρο
Κ. Ιορδάνου: Η καλύτερη άμυνα σε τέτοιους καιρούς...Ενδυνάμωση οικονομίας, ελκυστικότητα, εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών
Νέος προέδρος του ΣΕΛΚ ο Οδυσσέας Χριστοδούλου, αντιπρόεδρος ο Ανδρέας Ανδρέου-Τα μέλη του Δ.Σ.
Η θέση της Κύπρου στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD World Competitiveness Center
Ετήσια αύξηση 1,34% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάιο
Επιβεβαίωση θετικής πορείας της κυπριακής αγοράς εργασίας και με σφραγίδα Eurostat-Ικανοποίηση Παναγιώτου
Γιώργος Σταύρου: Ο τομέας της out-of-home διαφήμισης στην Κύπρο και τα 25 χρόνια διαδρομής της Superad
Πράσινο από Υπουργικό στο ν/σ για ωφελήματα αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων-Ποιες οι διαφοροποιήσεις