Powered by

Πράσινο Υπουργικού στον προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης»

Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός 2021 από το Υπουργικό, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να κάνει λόγο για προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι οριακά ελλειμματικός χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω τον προϋπολογισμό ως ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αλλά έχει παράλληλα στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα. Την περίοδο της ανάκαμψης και των θεσμικών αλλαγών προς όφελος της επόμενης γενιάς», ανέφερε σχετικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι γι΄ αυτό το λόγο που ο προϋπολογισμός του 2021 εμπεριέχει πολύ σημαντικά έργα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την έρευνα και καινοτομία. Παράλληλα, υλοποιούνται μεγάλα έργα αναπτυξιακών  υποδομών που θα βοηθήσουν πιο μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Αυξημένος κατά €609 εκατ. ή 8,7%
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο φετινός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά €609 εκατ. ή 8.7% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, κάτι που οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων στήριξης προς αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στη σημαντική ενίσχυση της αναπτυξιακής του πτυχής, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 και την επαναφορά της οικονομίας σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται αυξημένες δαπάνες στον τομέα της υγείας και της άμυνας.  

«Ο προϋπολογισμός του 2021 ετοιμάστηκε με βάση την φιλοσοφία της ουσιαστικής και στοχευμένης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ούτως ώστε όχι μόνο να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση της πανδημίας ενόσω αυτή διαρκεί, αλλά να θέσουμε και γερά θεμέλια για το αύριο», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναμενόμενο ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 θα είναι οριακά ελλειμματικός, χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, τα οποία αναμένεται να επανέλθουν σε πλεονασματική τροχιά τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι το Υπουργικό συμβούλιο είχε σήμερα μια μεγάλη ημερήσια διάταξη, και έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά.

«Έχουν ληφθεί αποφάσεις που αφορούν αρκετά Υπουργεία και αύριο και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις για τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους που έτυχαν συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο και για τα οποία λήφθηκαν αποφάσεις», επεσήμανε σχετικά.

Δειτε Επισης

Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
Μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση ωφελημάτων διεκδικούν οι ωρομίσθιοι-Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση
Υλοποιούνται με επικαιροποιημένους στόχους μέτρα για πράσινη κινητικότητα-Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε.-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος