“Mosquito Alert”: Πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα καταγράφει τα μολυσματικά είδη κουνουπιών

Την πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα “Mosquito Alert” προωθεί πανευρωπαϊκή σύμπραξη 46 ερευνητικών κέντρων, ανάμεσα στα οποία και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), μετά τα πρόσφατα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού και Πυρετού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, συνεπεία της ταχείας εξάπλωσης μολυσματικών ειδών κουνουπιών.

Η εφαρμογή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου Δράσης «Aedes Invasive Mosquitoes» (AIM) - COST Action και του Παρατηρητηρίου Μολυσματικών Ασθενειών - Versatile Emerging Infectious Disease Observatory (VEO), διατίθεται δωρεάν και επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν οποιοδήποτε είδος κουνουπιού εντοπίζουν στην περιοχή τους, μέσω μιας καθόλα απλής διαδικασίας.  
Συγκεκριμένα οι πολίτες αφού κατεβάσουν εύκολα και γρήγορα στο κινητό τους τηλέφωνο το “Mosquito Alert, θα μπορούν στη συνέχεια να αποστείλουν μια φωτογραφία ή ακόμη και να καταγράψουν ένα περιστατικό δαγκώματος κουνουπιού. Στόχος της εφαρμογής είναι να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να καταγράψουν και να παρατηρήσουν τα πέντε πιο επικίνδυνα είδη κουνουπιών, για τα οποία εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωσή τους στην Ευρώπη, όπως το ασιατικό «κουνούπι-τίγρης».

Παράλληλα μέσω της εφαρμογής, δημιουργείται ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό σύστημα  παρακολούθησης της εξάπλωσης των ειδών, που μπορούν να μεταδώσουν ιογενείς ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Chikungunya (CDC), ο πυρετός του Δυτικού Νείλου και η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να χειριστούν καλύτερα την κατάσταση, μειώνοντας στο ελάχιστο τον κίνδυνο μετάδοσης ιών.

Στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια παρακολούθησης και καταγραφής των κουνουπιών, με τη χρήση της εφαρμογής “Mosquito Alert”, σε συνδυασμό με συμβατικές εντομολογικές προσεγγίσεις παρακολούθησης, συμμετέχει ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Ινστιτούτο Κύπρου, μεταξύ των οποίων και η Επικεφαλής του Εργαστηρίου Οικολογίας και Εφαρμοσμένης Εντομολογίας στο Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων και Επιστημονική Συνεργάτης του ΙΚυ,  Δρ Αγγελική Φ. Μαρτίνου, καθώς και ο Δρ Kamil Erguler, Βοηθός Ερευνητής στο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου.

Το “Mosquito Alert” είναι διαθέσιμο σε 18 γλώσσες και κυκλοφορεί σε Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ολλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μακεδονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία ​​και Τουρκία.
Μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή και κατεβάστε το “Mosquito Alert” εδώ: www.mosquitoalert.com/

Δειτε Επισης

«Cyprus Gen Z-career insights»: Συνεργασία RSM Cyprus και ΤΕΠΑΚ σε πανεπιστημιακή έρευνα
Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Γιώργος Κρητικός: Η συνεργασία με Globeducate, τα οφέλη και τα μελλοντικά σχέδια για το ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Μαρίνα Χατζημανώλη: Πρωταρχικής σημασίας η ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης
Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης ο τομέας του στοιχήματος-Σταθερή άνοδος σε όλους τους δείκτες
Τα τέλη ελλιμενισμού στην μαρίνα Λάρνακας-«Ανταγωνιστικά σε σχέση με τις εμπορικές μαρίνες του νησιού»
Νέες προοπτικές στις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και βαλτικών κρατών-Επιχειρηματικός σύνδεσμος υπό την αιγίδα ΚΕΒΕ
Η κλήρωση του πρώτου γύρου του Coca-Cola Cup-Ποια ζευγάρια θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους
Το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας στηρίζει την εκστρατεία «ΟΛΑ τα παιδιά με σχολικά»
Συμμόρφωση: Από μια κουραστική διαδικασία σε μια αποτελεσματική λειτουργία