Powered by

Πρόταση για αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς στη σκιά των CoCos

Περίοδος κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά για το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η αρχή γίνεται σήμερα με την προγραμματισμένη κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κατά πληροφορίες κεντρικό θέμα στην ατζέντα του ΔΣ του Ταμείου είναι η πρόταση που έχει φτάσει πρόσφατα στην Τράπεζα Πειραιώς για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 800 εκατ. ευρώ. 

Η πρόταση κατατέθηκε από κοινού, από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας και συγκεκριμένα:
-Τον John Paulson ο οποίος μέσω της προσωπικής πλέον επενδυτικής του εταιρείας, ελέγχει το 9,3% της τράπεζας Πειραιώς από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

-Τον Αριστοτέλη Μυστακίδη ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%. Ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ήταν από τα βασικά στελέχη και μετόχους της Glencore και το Forbes τον συγκαταλέγει σήμερα στους τρεις πλουσιότερους Έλληνες.

-Το αμερικανικό fund, Bienville Capital, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι κατέχει 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση για την οποία το ΤΧΣ καλείται να αποφασίσει καθώς με ποσοστο 26,5% είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς, περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στο Ταμείο αλλά και στην Κυβέρνηση.  Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή θα μειωθεί (dilution) σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου όπως φυσικά και των υπολοίπων μετόχων. Ταυτόχρονα το ΤΧΣ θα πρέπει να διαγράψει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των 1,6 δισ. που αποτιμά σήμερα τα 2,04 δισ. των cocos που έλαβε η τράπεζα από το Δημόσιο στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη πρόταση των τριών μετοχών της Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία καθώς εκκρεμεί στις αρχές Δεκεμβρίου η πληρωμή των τόκων ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ από την Πειραιώς προς το Δημόσιο για τα cocos.

Η Πειραιώς με επιστολή που έχει σταλεί στον SSM ζήτησε να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην πληρωμή με καταβολή μετρητών. Η απάντηση της εποπτικής αρχής εκκρεμεί καθώς είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες του SSM οι οποίες απαιτούν εύλογο χρονικό διάστημα. Κατά πληροφορίες πάντα, η απάντηση της εποπτικής αρχής αναμένεται λίγο πριν τα μέσα Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι την υπόθεση παρακολουθεί στενά η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος που ενεργούν ως εγγυητές της σταθερότητας και ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος απέναντι σε κάθε μελλοντικό σενάριο, αλλά και της προστασιας των συμφερόντων του Δημοσίου που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς.

Για το θέμα των αποφάσεων σχετικά με το μέλλον της τράπεζας Πειραιώς έχουν γίνει αρκετές συκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφείς και ρητές εντολές οτι η Πειραιώς, μαζί με την Alpha, την Εθνική και την Eurobank, θα παραμείνουν οι τεσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Η πολιτική απόφαση είναι να μην υπάρξει κανενός είδους διαταραχή στο τραπεζικό σύστημα, οι πυλώνες να παραμέινουν τέσσερις και αυτό είναι πέραν πάσης συζήτησης για την Κυβέρνηση. Ειδικά τώρα, με την οικονομία σε κατάσταση αυξημένης πίεσης λόγω της υγιεονομικής κρίσης το Μαξίμου έχει επικοινωνήσει σε όλες τις κατευθύνσεις οτι η συγκυρία δεν επιτρέπει άθροιση νέων προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι η στήριξη αφορά και τη διοίκηση της Πειραιώς και δεν συζητούνται σενάρια αλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό ακόμη και στην υποθετική σήμερα περίπτωση όπου η εποπτεία της ΕΚΤ αποφασίσει τον Νοέμβριο τη μη πληρωμή των Cocos για τον φετινό χρόνο, τότε οι ομολογίες θα μετατραπούν αυτόματα σε μετοχές με το Δημόσιο να αυξάνει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς σε 61% (από 26,5% σήμερα). Αυτό σημαίνει οτι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς θα εξακολουθήσει να είναι το Δημόσιο με ενισχύμενα ποσοστά και θα καταρτιστεί από το ΤΧΣ σχέδιο σταδιακής πώλησης των μετοχών όταν βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές.

 

ΠΗΓΗ: newmoney

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης