ΚΟΑΓ: Έρχονται προσιτό ενοίκιο και κατοικία
06:40 - 02 Οκτωβρίου 2020
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η στεγαστική πολιτική του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) για προσιτή κατοικία και προσιτό ενοίκιο, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες οικογενειών χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα η ανέγερση κατοικιών του ΚΟΑΓ σε Πάνω Πολεμίδια και Κοκκινοτριμιθιά, ενώ στόχος είναι η δημιουργία μέσα στα επόμενα χρόνια όσο γίνεται περισσότερων οικιστικών μονάδων σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, πόλεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω του ύψους των ενοικίων.
Τα προωθούμενα σχέδια και projects στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος του οργανισμού μετέφερε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, Μάριος Πελεκάνος.
Όπως ανέφερε, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΚΟΑΓ υπάρχει μέχρι στιγμής προγραμματισμός για κατασκευή 180 οικιστικών μονάδων ως ακολούθως:
- 47 μονάδες στην Κοκκινοτριμιθιά
- 59 μονάδες στα Πολεμίδια
- 16 μονάδες στο Καϊμακλί
- 21 μονάδες στη Λάρνακα ενορία Σωτήρος και
- άλλες 37 μονάδες στην ενορία Άγιος Νικόλαος της Λάρνακας
Εξάλλου, το επόμενο διάστημα προχωρεί η έναρξη κατασκευής 16 οικιστικών μονάδων στο Καϊμακλί, 30 οικιστικών μονάδων στην Κοκκινοτριμιθιά και 12 οικιστικών μονάδων στα Πολεμίδια. Ο κ. Πελεκάνος διευκρίνισε ότι τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινούν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απτό ενδιαφέρον από το κοινό.
Τα εισοδηματικά κριτήρια
Ο κ. Πελεκάνος διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε αλλαγή των κατηγοριών για τα εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη δημιουργία μειγμάτων πληθυσμού, έτσι ώστε να μην υπάρχει στιγματισμός περιοχών και προσώπων που θα αξιοποιήσουν τη στεγαστική πολιτική του ΚΟΑΓ. Ειδικότερα θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες:
Α. Τα μέτρια αμοιβόμενα νοικοκυριά, δηλαδή όσοι θα μπορούν να αγοράσουν μια μονάδα από τον οργανισμό σε προσιτή τιμή
Β. Ο κόσμος που θα προέρχεται από τα χαμηλότερα αμοιβόμενα νοικοκυριά και θα ενοικιάζει με προσιτό ενοίκιο,
Γ. Μια τρίτη κατηγορία μεταξύ μέτριων και υψηλότερα αμειβόμενων
Σχέδιο Προσιτής Κατοικίας
Οι οικιστικές μονάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας θα διατίθενται στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό δημοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για κατοικίες ή διαμερίσματα, ανάλογα με την προτεινόμενη ανάπτυξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεως υποβλήθηκαν 282 αιτήσεις ως ακολούθως:
- Λευκωσία 150 (56%)
- Λεμεσός 81 (30%)
- Λάρνακα 23 (9%)
- Πάφος 13 (5%)
- Αμμόχωστος 1
Τα κριτήρια για την απόκτηση της πολυπόθητης κατοικίας του ΚΟΑΓ είναι τα ακόλουθα για τον ενδιαφερόμενο:
- Να διαθέτει την απαιτούμενη προκαταβολή του 20% (από 25%) της τιμής πώλησης η οποία πιθανό να περιλαμβάνει αποταμιεύσεις ή στεγαστική βοήθεια από το κράτος (π.χ. ΥΜΑΠΕ).
- Να μην έχει άλλα δάνεια που να εμποδίζουν την ικανότητά τους για απόκτηση στέγης
- Έλεγχος ικανότητας αποπληρωμής (δανειοεξοφλητική ικανότητα)
- Σταθερότητα εισοδημάτων
Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου
Πρόκειται για νέο πρόγραμμα για την κυπριακή κοινωνία, το οποίο προβλέπει την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου για παροχή στέγης με προσιτό ενοίκιο.
Στόχος, η κάλυψη τρέχουσων και μελλοντικών αναγκών σε στέγη για
- χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες,
- μονογονεϊκές οικογένειες,
- μονήρη άτομα,
- φοιτητές και
- άτομα τρίτης ηλικίας.
Ειδικότερα, το άνοιγμα της αγοράς προσιτού ενοικίου προβλεπει:
- Την εφαρμογή στεγαστικών λύσεων που αγγίζουν τα προβλήματα των χαμηλά αμειβόμενων νοικοκυριών τα οποία δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τα προηγούμενα προγράμματα του Οργανισμού.
- Μηδενικό κόστος ενοικίασης για τις οικογένειες δικαιούχους επιδότησης ενοικίου από το κράτος.
- Η εις βάθος χρόνου ρύθμιση των τιμών ενοικίων στην αγορά, αφού το εν λόγω σχέδιο θα αφαιρέσει από την αγορά τα χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά κάτι που θα επηρεάσει το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.
- Αποφυγή προβληματικών χορηγήσεων που επιβαρύνουν κράτος και νοικοκυριά.
- Χαμηλό κόστος συντήρησης μονάδων που εξυπακούει την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων των ενοίκων.
- Αποφυγή στιγματισμού ή γκετοποίησης με τη μέθοδο της μίξης πληθυσμού.
- Παραγωγή ποιοτικών και σχεδιαστικά αναβαθμισμένων μονάδων υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
- Μείωση εκπομπών ρύπων. Οι μονάδες θα ανεγείρονται εντός των αστικών κέντρων.
- Αύξηση του οικογενειακού χρόνου μέσω της μείωσης του χρόνου μετάβασης από την εργασία στο σπίτι.
- Ανάπτυξη κοινοτήτων και όχι απλά οικιστικών συγκροτημάτων, με ευκαιρίες κοινωνικής εκτόνωσης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και εργασίας όπου είναι εφικτό.
Η πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή 150 οικιστικών μονάδων σε κεντρικούς δήμους της Λευκωσίας (Λευκωσία, Αγλαντζιά, Άγιο Δομέτιο και Λακατάμια). Ήδη ο ΚΟΑΓ αναζητεί γη για ανέγερση των εν λόγω μονάδων, καθώς δεν κατέληξε σε συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Προβλέπεται επίσης, σε πρώτο στάδιο, η δημιουργία 35 οικιστικών μονάδων στην πόλη της Λάρνακας. Τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη Λάρνακα έχουν ήδη ανακοινωθεί και ο ΚΟΑΓ προχωρεί με την έκδοση των απαιτούμενων αδειών ώστε να αρχίσει η ανέγερση των μονάδων.
Σε ότι αφορά τη Λεμεσό, προωθείται σε πρώτη φάση η κατασκευή 150 οικιστικών μονάδων, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο υπογράφηκε συμφωνία για αξιοποίηση Δημοτικής Γης στη Λεμεσό, με στόχο με την ανέγερση πέραν των 600 μονάδων (για Στέγαση και κοινοτικές εξυπηρετήσεις) σε βάθος πενταετίας. Η προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε €65.000.000