2020 - Η  χρονιά των πλειστηριασμών

ΕΤΟΣ 2020,  η  χρονιά των πλειστηριασμών ακινήτων! Οι Τράπεζες, βάλανε στο παιχνίδι ΚΑΙ την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα των Πλειστηριασμών e-auction καθώς και τις Εταιρείες Διαχείρισης, που είναι επισπεύδουσες σε ένα σημαντικό αριθμό πλειστηριασμών ακινήτων που θα διενεργούνται τους προσεχείς μήνες.

Οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από αυτή τη χρονιά, εφόσον, μέχρι σήμερα, οι νομοθεσίες που ψηφίστηκαν από την Κυπριακή Βουλή, ήταν καθαρά προς όφελος των Τραπεζών χωρίς πρόνοιες Κοινωνικής Πολιτικής αλλά και Δίκαιης Μεταχείρισης των Εμπλεκομένων και συγκεκριμένα των Δανειοληπτών και Εγγυητών.

Από το 2013 μέχρι σήμερα , σε όλο αυτό το διάστημα,  οι Τράπεζες πέραν του ότι κωλυσιεργούσαν λόγω των προβλημάτων που είχαν αλλά και άλλων συμφερόντων, πρόσφεραν, τις πιο πολλές φορές  ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΕΣ λύσεις σε προτάσεις αναδιαρθρώσεων δανείων, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι δανειολήπτες. Εν συνεχεία, εφόσον τα «lobby» των Τραπεζών, καταφέρνουν να επηρεάζουν κόμματα και βουλευτές και ψηφίζονται Νόμοι ΥΠΕΡ των Τραπεζών εδραιώνοντας τους, τη δεσπόζουσα θέση,  έχουν πλέον οι Τράπεζες, τη δυνατότητα, να  προχωρούν ταυτόχρονα σε  όλα τα ένδικα μέσα αλλά και με τις διαδικασίες πλειστηριασμού στέλνοντας τις περιβόητες επιστολές, με αποτέλεσμα να εκφοβίζουν τον δανειολήπτη και εγγυητή και να τους οδηγούν σε αδιέξοδα.

Η απάντηση, βέβαια, εκ μέρους της πολιτείας, ήταν και είναι, το όφελος του Τραπεζικού Συστήματος, με αποτέλεσμα, να δοθεί το πράσινο φως, η δυνατότητα, δηλαδή, για τιτλοποιήσεις, που είναι το βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εφόσον αυτά θα αγοραστούν από funds. Και ως ένα σημείο, από οικονομικής πλευράς είναι αποδεκτό …(!)  Που είναι όμως ο έλεγχος των διαδικασιών δια μέσω της νομοθεσίας που ακολουθείται εκ μέρους των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης και Είσπραξης Δανείων και άλλων εμπλεκόμενων ;

Αυτό που έγινε από το 2013 μέχρι σήμερα, είναι, ότι, οι Τράπεζες, ξεκίνησαν, αρχικώς, να ρευστοποιούν κυρίως ακίνητα που συνδέονταν με υψηλά χρέη ή και φιλέτα προσφέροντας τα, κυρίως στους «καλούς» τους πελάτες! Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι Τράπεζες, δημιούργησαν εταιρείες, που πουλούν πλέον ακίνητα, σε μια προσπάθεια, να κινητοποιηθεί η ζήτηση στην αγορά ακινήτων και βεβαίως έχουν αναπτύξει πλατφόρμες, στις οποίες υπάρχει και φωτογραφικό υλικό των ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η διαδικασία αναζήτησης από ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Επιπλέον, προσφέρεται από τις Τράπεζες ΚΑΙ η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, όπου πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται χωρίς όριο και μεγέθη , μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων, που έχουν δημιουργήσει και παρουσιάζουν, τα ακίνητα με κάθε λεπτομέρεια, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές - πλειοδότες να τα επισκεφθούν από πριν, προκειμένου να έχουν ιδία άποψη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας και μείωση ενδεχόμενων κοινωνικών εντάσεων, δημιούργησε το Σχέδιο Εστία. Παρόλο, που η συμπλήρωση των εγγράφων του σχεδίου δεν ήταν εύκολη, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομιστούν  ώστε να γίνουν  διασταυρώσεις προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των στοιχείων όσων έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ και να διαπιστώσουν το κατά πόσον τα οικονομικά δεδομένα που έχουν δηλώσει οι οφειλέτες είναι τα πραγματικά και αποσκοπεί στο να αποκαλύψει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και αυτούς που έστω και για τυπικούς λόγους δεν δικαιούνται προστασία. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τον οφειλέτη, οι τράπεζες έχουν και πάλι το δικαίωμα να καταφύγουν στα ταυτόχρονα  μέτρα που έχουν ξεκινήσει όπως τα νομικά μέτρα και τη διαδικασία πλειστηριασμού τα οποία δεν τα έχουν σταματήσει αλλά προσωρινά παγιοποιήσει.

Και ενώ λοιπόν, αυτή τη στιγμή, δουλεύουν στο φουλ, οι μηχανές των τραπεζών, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος με τον τρόπο που χειρίζονται, οι Τράπεζες τους δανειολήπτες και εγγυητές. Το Κράτος, δεν λαμβάνει θέση διότι το Τραπεζικό σύστημα πρέπει να σωθεί!  Μαζί του, όμως, γίνεται και πάρτι κερδοφορίας από ορισμένους και μάλιστα νομοτυπικά.

Ποιος είναι, τώρα, αυτός, που θα ασχοληθεί να δημιουργήσει δικλείδες ασφαλείας στις νομοθεσίες για προστασία του πολίτη και να εντάξει θεσμούς Κοινωνικής Πρόνοιας και Δίκαιης Μεταχείρισης που να είναι εύκολοι και προσβάσιμοι από τον κάθε ένα πολίτη.

Ο δε πολίτης, σε αδράνεια (!!!) είτε λόγω κουλτούρας, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω φόβου. Ούτε λόγος βέβαια,  για κοινωνικές εντάσεις αλλά ούτε και για καταγγελίες σε σχέση με σχέδια αναδιαρθρώσεων τα οποία δεν είναι εφικτά και βιώσιμα αλλά ούτε και για καταχρηστικές ρήτρες και για “bullying” κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης! Η αλήθεια, είναι,  βέβαια, ότι  δεν υπάρχει και οργανωμένος φορέας, που να  δίδεται η δυνατότητα να καταγγελθούν τα κακώς έχοντα ώστε να περιορίσουν την δεσπόζουσα θέση της κάθε Τράπεζας και να δοθούν δίκαιες λύσεις. Η μόνη οδός… το Δικαστήριο, όπου για νομικά μέτρα χρειάζονται χρήματα και ο κόσμος δεν έχει αυτή δυνατότητα ΣΥΝ ότι ο εν λόγω θεσμός… πλέον αμφισβητείται (!)  εφόσον η οποιαδήποτε απόφαση  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ εναντίον των Τραπεζών, θα χρησιμοποιηθεί ως «προηγούμενο» με αποτέλεσμα μιας DOMINO ρήξης υποθέσεων εναντίον των Τραπεζών. Που τέτοια δικαιοσύνη!!   

Η πρώτη δημοπρασία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2019 και αναμένεται το 2020 να συνεχιστούν, ως έχουν προγραμματιστεί. Ας ευχηθώ… το 2020 πέρα από χρονιά των πλειστηριασμών… να αναλάβουν κυρίως οι Βουλευτές μας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του ρόλου τους (!!!) και εύχομαι ολόψυχα …ο κόσμος να έχει τη ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσει τις επίπτωσης του εν λόγω Συστήματος!  

Καλή Χρονιά … !

Της Μαρίας Βασιλείου
Νομικός/ Σύμβουλος Αφερεγγυότητας

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;