Powered by

Ferrero: Πώς εξελίχθηκε από ένα ζαχαροπλαστείο στο να έχει μερίσματα… δισεκατομμυρίων

Η ιταλική δυναστεία που βρίσκεται πίσω από τη Nutella ετοιμάζεται, όπως δείχνουν οι σχετικές χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, να εισπράξει μέρισμα 642 εκατ. ευρώ από τη βασική holding εταιρεία τους. Και αυτό γιατί η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 928,6 κατ. ευρώ για τη χρήση που έκλεισε τον Αύγουστο, αυξημένα πάνω από 25% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο.

Αυτής της τάξης τα μερίσματα είναι και εκείνα που βοήθησαν τους Ferrero να γίνουν η 25η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Οι περιουσίες πολυεκατομμυριούχων οικογενειών, όπως οι Γουόλτον, οι Κοχ και οι Βερτχάιμερ, παρουσίασαν εκθετική αύξηση την τελευταία δεκαετία. Την ίδια περίοδο, οι Ferrero έχουν εγκρίνει μερίσματα συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τα κέρδη της Ferrero έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008 και μετά, με την εταιρεία να επενδύει σημαντικά στην ενίσχυση της παρουσίας της στις ΗΠΑ και στη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας. Το 2018, η Ferrero εξαγόρασε δραστηριότητες της Nestle στις ΗΠΑ έναντι 2,8 δισ. δολαρίων και πέρυσι έκλεισε deal 1,3 δισ. δολαρίων για την εξαγορά επωνυμιών από την Kellogg, όπως τα Keebler και τα μπισκότα Famous Amos.

Οι Ferrero διαχειρίζονται τα χρήματά τους μέσω της επενδυτικής Fedesa, με έδρα το Μονακό, η οποία επενδύει σε μετοχές, ομόλογα, private equity, επιχειρηματικές συμμετοχές και hedge funds, όπως αποκαλύπτει το προφίλ εργαζομένων της στο LinkedIn, ενώ έχει βραχίονα και στη Σιγκαπούρη.

Το ταπεινό ξεκίνημα από ένα ζαχαροπλαστείο στη βόρεια Ιταλία
Η επιχειρηματική δυναστεία των Φερέρο έχει τις ρίζες της σε ένα οικογενειακό ζαχαροπλαστείο στη βόρεια Ιταλία, που άρχισε να χρησιμοποιεί φουντούκια ως τρόπο για να «αυξήσει» τις περιορισμένες προμήθειές του σε κακάο. Το ζαχαροπλαστείο εξελίχθηκε σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής, ανοίγοντας μονάδες παραγωγής και γραφεία και στο εξωτερικό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεκαετία του 1960, η εταιρεία λάνσαρε τα brands της Nutella και της σοκολάτας Kinder και, στη συνέχεια, επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα, όπως οι καραμέλες Tic Tac και τα σοκολατάκια Ferrero Rocher.

Σήμερα, η εταιρεία αποτιμάται στα 32,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg και ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια, αν και το μέγεθος του ποσοστού που ελέγχει ο καθένας δεν είναι γνωστό.

Στην εταιρεία holding, πλειοψηφικό μερίδιο έχει ο Τζοβάνι Φερέρο, εγγονός του ιδρυτή Πιέτρο, ο οποίος είναι και εκτελεστικός πρόεδρος. Σύμφωνα με το National Italian American Foundation, ο 55χρονος επιχειρηματίας έζησε τα νεανικά του χρόνια στο Βέλγιο και, στον ελεύθερο χρόνο του, του αρέσει να γράφει, μεταξύ άλλων βιβλία για τις επιχειρήσεις και την Αφρική.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ
Άλλη εποχή στο διατλαντικό εμπόριο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τελικά δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Τι θα γίνει αν ο Τραμπ απολύσει τον Πάουελ-Το πιθανό ντόμινο