Powered by

Μετατρέπεται το Νταβός σε διάσκεψη για το κλίμα;

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και ήδη το κεντρικό θέμα συζήτησης έχει καθοριστεί. Όχι από τους διοργανωτές, αλλά από την ιδρύτρια του κινήματος Fridays for future Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time για το 2019 «Πρόσωπο της χρονιάς». Σε ανοιχτή επιστολή της στην βρετανική εφημερίδα Guardian η σουηδέζα ακτιβίστρια σημειώνει «απαιτούμε από όλους τους συμμετέχοντες, επιχειρήσεις, οργανώσεις και κυβερνήσεις να σταματήσουν άμεσα όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα».

Η 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Φόρουμ και πέρυσι. Είχε δηλώσει τότε στους 3.000 πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών «θέλω να πανικοβληθείτε διότι η γη, το σπίτι μας φλέγεται». Από τότε η διάσημη ακτιβίστρια βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και από ό,τι όλα δείχνουν κάτι παρόμοιο θα γίνει και φέτος.

Στα θέματα η κρίση ΗΠΑ-Ιράν και τρομοκρατία 
Οι διοργανωτές του Οικονομικού Φόρουμ προωθούν τον «εκσυγχρονισμό» του. Κάνοντας αυτοκριτική σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ιδρυτής και πρόεδρος της διοργάνωσης Κλάους Σβαμπ δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα». Μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Bilanz τονίζει ότι οικονομία και κοινωνία έχουν αλλάξει ριζικά από τότε που ίδρυσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 1971. Στην πορεία από τότε μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι ξεχάστηκαν και στράφηκαν στον εθνικισμό. Ο νέος αυτός εθνικισμός είναι ένα κίνημα που στρέφεται κατά της παγκοσμιοποίησης», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

Από την ίδρυσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων ακόμα και αμφιλεγόμενων πολιτικών. Στα 50 χρόνια της ιστορίας του το Φόρουμ του Νταβός έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ακόμα και συγκεκριμένες συμφωνίες έχουν την αφετηρία τους στο ελβετικό τουριστικό θέρετρο. Δύο παραδείγματα: οι συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας το 1988, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουρκούτ Οζάλ και η χειραψία του ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες και του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραβάφ το 1994.

Για την 50η διοργάνωση του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά θεματικές ενότητες. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται ωστόσο σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν ή η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Και φυσικά την κλιματική αλλαγή. Όπως σημειώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην ανοιχτή της επιστολή «δεν θέλουμε να ληφθούν αποφάσεις για το κλίμα το 2021, το 2030 ή το 2050. Τις θέλουμε τώρα!». Δεν αποκλείεται λοιπόν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να μετατραπεί σε Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές