Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μισιρλής: Πρωταγωνιστές οι Κύπριοι στην αγορά ακινήτων το 2020

Αρκετά υποσχόμενη φαίνεται η εγχώρια αγορά για τα ακίνητα, καθώς τα υψηλά ενοίκια οδηγούν περισσότερο κόσμο στην αγορά ακινήτων, τονίζει στο InBusinessNews ο διευθυντής της Imperio και αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι εάν οι εμπορικές τράπεζες «ξεθαρρέψουν» και χρηματοδοτήσουν περισσότερους Κύπριους αγοραστές, τότε η εγχώρια αγορά αναμένεται να μετατραπεί σε έναν σοβαρό παίκτη στον τομέα των ακινήτων.

Κάνοντας τις δικές του εκτιμήσεις για το 2020, προβλέπει μία πιο ήπια αύξηση των ετήσιων συναλλαγών, ενδεχομένως της τάξης του 5-7%.

Ευκαιρίες σε νέες τάσεις και τομείς
Αναλύοντας τα δεδομένα στην κυπριακή κτηματαγορά, εξηγεί ότι η αγορά παρουσιάζει, αυτή την στιγμή, πολλές ευκαιρίες σε νέες τάσεις και τομείς, όπως αυτοί των φοιτητικών εστιών, των γραφειακών χώρων, αλλά και της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. «Οι εταιρείες και οι επαγγελματίες του κλάδου που μπορούν να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές τους με βάση τις παγκόσμιες τάσεις στον τομέα των ακινήτων, μπορούν με δημιουργικότητα, αλλά και συνέπεια, να βγουν κερδισμένοι», επισημαίνει σχετικά.

Εξάλλου, επισημαίνοντας ότι ο τομέας των ακινήτων βασίζεται σε γερά θεμέλια, αναφέρει ότι οι παγκόσμιες τάσεις και η γεωπολιτική κατάσταση δημιουργούν ευκαιρίες, ενώ προβλέπει ότι το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών ακινήτων για την Κύπρο θα συνεχιστεί. «Η παγκόσμια τάση των χαμηλών επιτοκίων και μια πιο ασταθής παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά έχουν μετατρέψει τα ακίνητα σε μια εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία επενδύσεων», τονίζει ο διευθυντής της Imperio.


Αρχίζει σταδιακά η χρηματοδότηση της ντόπιας αγοράς
Αρκετά καλή χρονιά για τον τομέα των ακινήτων αποτέλεσε το 2019, με τον αριθμό των συναλλαγών, για πρώτη φορά μετά από το 2008, να ξεπερνά το φράγμα των 10.000 και να καταγράφει ιστορικό υψηλό δεκαετίας. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρατηρείται μία συνεχής άνοδος του ποσοστού των συναλλαγών κατά τα τελευταία τέσσερα έτη. «Το 2019 είναι η τέταρτη σερί χρονιά που σημειώνεται αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων κι όσο απομακρυνόμαστε από την οικονομική κρίση, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τη σταδιακή χρηματοδότηση στην ντόπια αγορά και κυρίως στα νέα ζευγάρια», επισημαίνει ο Γιάννης Μισιρλής.

Οι συναλλαγές που καταγράφηκαν σε παγκύπρια βάση το 2019 ανέρχονται στις 10.366 και αυτό υποδεικνύει μία αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με το 2018, ενώ στη Λεμεσό η αύξηση ανήλθε στο 4% συγκριτικά µε το 2018.

Όσον αφορά τις μικρές διακυμάνσεις στα πωλητήρια έγγραφα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, εξηγεί ότι λόγω της κυκλικότητάς της αγοράς ακινήτων, κάποιοι μήνες είναι πάντα περισσότερο αποδοτικοί από άλλους. «Πέρυσι συγκεκριμένα, οι μήνες Απριλίου και Μαΐου ήταν οι πιο παραγωγικοί του έτους, σε αντίθεση με το 2018, όπου ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν οι πιο αποδοτικοί μήνες», σημειώνει σχετικά.

Δειτε Επισης

Η λήξη του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία εκτόξευσε τις πολεοδομικές αιτήσεις
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό-Δημιουργείται γη έτοιμη για ανάπτυξη
Δέκα κατοικίες στη Λευκωσία στους πλειστηριασμούς Δεκεμβρίου
Built to Rent: Concept που μπορεί να αποτελέσει και για την Κύπρο εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων
Κ. Κωνσταντή: Το στεγαστικό δεν λύνεται εν μία νυκτί-Σωστά τα μέτρα, θα κριθούν στην πράξη
Νέο Κυπριακό Μουσείο: Δείτε πώς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες (pics)
Προνομιακά εμπορικά κτήρια στην Αραδίππου με προοπτικές απόδοσης πέραν του 7%
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και άλλα τεμάχια
Μαρίνα Αγίας Νάπας: Εξαντλούνται τα διαθέσιμα διαμερίσματα στον ανατολικό πύργο