Powered by

ΥΠΟΙΚ για «ΕΣΤΙΑ»: Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 70%

Σε σχέση με τη σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα: Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για ένα Σχέδιο με λανθασμένη φιλοσοφία και πενιχρά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ποσοστό συμμετοχής στο Σχέδιο έφθασε το 70% των δανειοληπτών που επέδειξαν ενδιαφέρον.
 
Η φιλοσοφία του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», όπως καταρτίστηκε, μετά και από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τη σύμφωνο γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλύπτει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καθιστώντας τα δάνεια τους βιώσιμα με τη συνδρομή των τραπεζών και του φορολογουμένου.

Νοικοκυριά που έκαναν αίτηση και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους παρά το ότι πληρούν τα κριτήρια, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους κάλυψής τους μέσω άλλων κοινωνικών σχεδίων εάν κριθούν μη βιώσιμοι. Φυσικά, το Σχέδιο δεν καλύπτει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά δεν το πράττουν και είναι λογικό αυτοί να μείνουν εκτός Σχεδίου.

Όσον αφορά πρόνοιες για απόσυρση δικαστικών αγωγών, οι οποίες περιλήφθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις Συμβολαίων μεταξύ δανειοληπτών και Εταιρείας Εξαγοράς Πιστώσεων, αυτές έχουν τύχει άμεσου χειρισμού και έχουν αρθεί. Επισημαίνεται ότι, το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Κυβέρνησης και των συμμετεχουσών ιδρυμάτων, περιλάμβανε σαφή πρόνοια που κάλυπτε το όλο θέμα.

Η Κυβέρνηση έχει κληρονομήσει και έχει κληθεί να διαχειριστεί τεράστια προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα λόγω κακών πρακτικών του παρελθόντος, που δημιούργησαν ένα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διαχείριση αυτού του προβλήματος, απαιτεί σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και όχι λαϊκισμούς.
 

Δειτε Επισης

Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο
Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο
Τα είπαν με τον Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ οι εργοδότες-«Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό»
Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη