Και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν στην Ενέργεια στην Κύπρο
08:35 - 05 Σεπτεμβρίου 2019
Την πεποίθηση ότι και άλλες αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα της Ενέργειας θα δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, εξέφρασε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε επιχειρηματικό δείπνο του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Παράλληλα, η κ. Γκάρμπερ υπογράμμισε πως «η αμερικανική εθνική ασφάλεια, η κυπριακή εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες» και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους στην ΑΟΖ της.
«Πιστεύουμε επίσης ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας. Ανησυχούμε για τις παράνομες δραστηριότητες του πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό και παράνομο βήμα προκαλεί εντάσεις στην περιοχή. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτοί οι πόροι μπορούν να συμβάλουν στη συνολική οικονομική ευημερία της Κύπρου και έτσι να αποτελέσουν μια θετική δύναμη για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος», είπε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα.
Η κ. Γκάρμπερ σημείωσε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι πολλά υποσχόμενη και εξυπακούει υπευθυνότητα. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Υπογράμμισε ακόμη πως «είμαστε περήφανοι που δυο αμερικανικές εταιρείες, η ExxonMobil και η NobleEnergy, συμμετέχουν σε αυτές τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού».
"Πιστεύω σθεναρά ότι και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα συμμετάσχουν μαζί με αυτές, καθώς η Κύπρος περνά από την ανακάλυψη των ενεργειακών πόρων στο δύσκολο έργο να βγάλει αυτούς τους πόρους στην αγορά", επεσήμανε.
Παράλληλα, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ενός περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων, σημειώνοντας πως οι επενδυτές από την Αμερική και αλλού, πάντα αναζητούν ένα προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον, με διασφαλίσεις ότι οι συμφωνίες και τα συμβόλαια θα τηρηθούν, με την υποστήριξη ασφαλών οικονομικών ιδρυμάτων για διαχείριση των εσόδων και των εξόδων.
Είπε, επίσης, μεταξύ άλλων, πως «δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο για τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της διαφθοράς από έναν εταίρο με τις ίδιες αντιλήψεις», για να προσθέσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι είναι ένας τέτοιος εταίρος με τις προσπάθειές της σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να υπογραμμίζουμε την επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενδυναμώσει τους τραπεζικούς της κανόνες με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής, υπό την Πρόεδρό της Μαξίν Γουότερς, είπε η κ. Γκάρμπερ, και αναφέρθηκε στη δήλωση που έκανε η κ. Γουότερς μετά τις επαφές της.
Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα χαρακτήρισε εξάλλου σημαντικές και ενθαρρυντικές τις τριμερείς πρωτοβουλίες της Κύπρου και της Ελλάδας με περιφερειακούς τους εταίρους όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αναφέροντας πως αυτές οικοδομούν ανθεκτικότητα και ενεργούν ως πολλαπλασιαστής για προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.
Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο και στη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους Φρανκ Φάνον στην Τριμερή που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, η κ. Γκάρμπερ είπε πως «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για να συμμετάσχουμε σε τέτοιες συναντήσεις για να δίδουμε την υποστήριξή μας, καθώς προωθούν την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά την αναθεώρηση της Σύμβασης για τη Διπλή Φορολογία ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ που υπογράφηκε το 1984, σημειώνοντας πως η υφιστάμενη Σύμβαση βασίζεται στην «παλιά σχολή» φορολογικών αντιλήψεων και διατάξεων και χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Είπε εξάλλου πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 η παρούσα Σύμβαση περιλαμβάνει κάποιες πρόνοιες που μπορεί να μην είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ καθώς και στη συνεργασία που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ με το τριμερές σχήμα συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Αναφερόμενος εξάλλου στην οικονομική διπλωματία, υπογράμμισε πως «στο Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να αλλάξουμε εσφαλμένες αντιλήψεις που υπάρχουν για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου».
Είπε πως έγιναν εκτενείς προσπάθειες για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που βρίσκεται τώρα σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ