Zero Waste Beach: Δωρεά ακόμη 50 κάδων ανακύκλωσης PMD

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach» που υλοποιούν το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η Coca-Cola / Α/φοι Λανίτη με τη στήριξη του Ιδρύματος Coca-Cola για την καταπολέμηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, τοποθετήθηκαν πενήντα επιπλέον κάδοι χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και συσκευασιών tetra pak (PMD) σε τουριστικές παράλιες περιοχές στην Πάφο.
 
Ένας από τους βασικούς άξονες του «Zero Waste Beach» είναι η δράση «On–the–go recycling». Σε αυτό το πλαίσιο, πέρυσι έγινε δωρεά είκοσι κάδων ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν στο δήμο Γεροσκήπου και στην κοινότητα Κισσόνεργας, ενώ την περασμένη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019 ολοκληρώθηκε η δωρεά και τοποθέτηση άλλων πενήντα κάδων ανακύκλωσης PMD στις ίδιες περιοχές.
 
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σε διάστημα μόλις τριών βδομάδων έγινε κατορθωτή η συλλογή σχεδόν 5 τόνων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων PMD από 20 κάδους σε 500 μέτρα ακτής, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα μεικτά σκουπίδια.
 
Μέσα από αυτή τη δράση ενθαρρύνονται οι τοπικές αρχές, αλλά και η τοπική κοινωνία να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στην προσπάθεια μείωσης των πλαστικών σκουπιδιών και να βελτιώσουν τις υποδομές συλλογής των απορριμμάτων, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ανακύκλωσης.
 
Η κατηγορία ανακύκλωσης PMD περιλαμβάνει προς ανακύκλωση, τα πλαστικά μπουκάλια / δοχεία, τις μεταλλικές συσκευασίες και συσκευασίες tetra pak. Όλα τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται στους συγκεκριμένους κάδους, θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται στο Πράσινο Σημείο του ΧΥΤΑ Πάφου, όπου θα πραγματοποιείται διαχωρισμός και καταγραφή τους ανά πηγή, από τα μέλη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχές Οκτωβρίου αυτή η επιτυχημένη πρακτική θα εφαρμοστεί και στη Μάλτα, όπου επίσης υλοποιείται το πρόγραμμα «Zero Waste Beach»,  με την τοποθέτηση 25 κάδων ανακύκλωσης PMD.
 
Το «Zero Waste Beach», επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς άξονες: στη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε παράκτιες περιοχές της Κύπρου, στην ανάδειξη και προώθηση καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από παράκτιες επιχειρήσεις τοπικές αρχές και το κοινό συνολικά, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη θαλάσσια πλαστική ρύπανση, στην καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού και στην καταγραφή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν οι παράκτιες επιχειρήσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι εντός Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν άλλοι πέντε καθαρισμοί βυθού σε διάφορα σημεία της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, ενώ εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και για το δεύτερο διαγωνισμό ανάδειξης των παράκτιων επιχειρήσεων που υιοθέτησαν τις πιο υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Δειτε Επισης

Νέο βιβλίο: «Η ΜΕΘΟΔΟΣ: Γίνε Αυτός που Πραγματικά Είσαι»
Έναρξη παγκύπριου εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού με την στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου
Ημερίδα Γνωριμίας της 12ης θητείας της κυπριακής Παιδοβουλής με το Συμβούλιο «ΦΩΝΗ»
Συναυλία TELETHON αφιερωμένη στον Στέλιο Πισή-«Για εκείνους που αγαπούν και για εκείνους που ελπίζουν»
«Ποδηλασία Αγάπης» για τα πρόωρα παιδιά από το Ίδρυμα Πάνος Ευριπίδου-Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία
Arla Protein: Έδωσε το σύνθημα για ένα καλοκαίρι γεμάτο ενέργεια στο «Feed your Jump»
ENAVSMA...για μια ξεχωριστή βραδιά Wine and Dine στο ολοκαίνουριο Amyth of Nicosia
Η RSM Cyprus στέλνει μηνύματα ελπίδας στο συμβολικό ταξίδι μεταφοράς της «Βαλίτσας της Χριστοδούλας»
Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF): Σε τελική ευθεία με δυναμικές παραστάσεις και ενδιαφέροντα workshops
Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus: Επιτυχής διοργάνωση της κοινωνικής δράσης «Τρέχω για τον τόπο μου»