Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick

To Πανεπιστήμιο Frederick αναγόρευσε τον Διαστημικό Φυσικό και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκό Σταμάτιο Κριμιζή σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής. Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλικής Αναστασιάδου.

Στην τελετή αναγόρευσης μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές, ερευνητές που μετέχουν στο συνέδριο «International Reference Ionosphere 2019 Workshop» που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Frederick, καθώς και πλήθος κόσμου. 

Στο σκεπτικό της αναγόρευσης, όπως το ανάγνωσε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Χρίστος Αναστασίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ύψιστη αυτή τιμή της αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής απονέμεται στον διακεκριμένο επιστήμονα και ακαδημαϊκό Σταμάτιο Κριμιζή, για το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο στην ηλιακή και διαστημική φυσική και την πολυσχιδή και αδιάλειπτη προσφορά του στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. 
 

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αφού εξέφρασε τον θαυμασμό της προς τον Δρα Κριμιζή για το έργο που επιτελεί, αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος το 2016, που στόχο έχει να καταστήσει την Κύπρο πλήρες μέλος του ΕΟΔ, έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη που προσφέρει ο τομέας της έρευνας και της ειρηνικής χρήσης του απώτερου διαστήματος.

Επιπρόσθετα, συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick για τη διακεκριμένη παρουσία και σπουδαία συμβολή του στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και για την προσήλωσή του ως Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα. Απόδειξη όλων αυτών πρόσθεσε, είναι η πρωτοβουλία της αναγόρευσης του Σταμάτιου Κριμιζή σε Επίτιμο Διδάκτορα, η οποία αποτελεί πρωτίστως τιμή για το Πανεπιστήμιό, αφού καταδεικνύει ότι η έννοια της εκπαιδευτικής προσφοράς περιλαμβάνει επίσης όλες εκείνες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που γίνονται έμπνευση και παράδειγμα για τους φοιτητές. 

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε ότι η αναγόρευση του καταξιωμένου επιστήμονα Σταμάτιου Κριμιζή αποτελεί την κορυφαία έκφραση τιμής που μπορεί να αποδοθεί με βάση τα ακαδημαϊκά θέσμια. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής αποτελεί εξέχουσα επιστημονική μορφή στο πεδίο της εξερεύνησης του διαστήματος με ευρεία αναγνώριση στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού είναι ο μοναδικός επιστήμονας που έχει κατασκευάσει όργανα, τα οποία έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. «Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς του, μεταξύ των οποίων και με το Exceptional Scientific Achievement Medal της NASA, ενώ η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του σε αστεροειδή», σημείωσε. Απευθυνόμενος στον τιμώμενο, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Frederick η αποδοχή εκ μέρους του, του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα. «Αυτό αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιό μας αναγνωρίζει και τιμά όσους εργάζονται και δημιουργούν προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας, του Ελληνισμού και της Ανθρωπότητας, προβάλλοντάς τους ως φωτεινά παραδείγματα στους νέους επιστήμονες».

Το έργο και την προσωπικότητα του Σταμάτιου Κριμιζή παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Δρ Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος εκθείασε τον Δρα Κριμιζή για την επιμονή του να υπερβεί τα οποιαδήποτε όρια και περιορισμούς, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τη βασική του θέση έναντι στη ζωή, ότι δηλαδή «δεν υπάρχουν όρια στις  δυνατότητες του ανθρώπου να δημιουργήσει ή να υπηρετήσει κάτι καλύτερο». Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς πυλώνες στους οποίους, σύμφωνα με τον Δρα Κριμιζή πρέπει να εδράζεται η πρόοδος μιας υγιούς κοινωνίας, την Αριστεία, την Αξιοκρατία, την Αξιολόγηση και το Ήθος. «Η αγάπη της ‘γνώσης για τη γνώση’ και όχι για τους τίτλους και την επιβράβευση αποτελεί επίσης κατά τον Ακαδημαϊκό Κριμιζή ένα βασικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε ο Δρ Χαραλάμπους. 

Στο πλαίσιο της τελετής ο κ. Κριμιζής καθήλωσε το κοινό με τη διάλεξή του με θέμα «Διάστημα: Η νέα εποχή εξερεύνησης της ανθρωπότητας». Στη διάλεξή του αναφέρθηκε, μέσα από μια ιστορική αναδρομή, στα επιτεύγματα που έχουν υλοποιηθεί σε σχέση  με την εξερεύνηση του διαστήματος. Επιπρόσθετα, ανέφερε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας το διάστημα, αλλά και πόσο θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μας αν κάποια στιγμή παύσει η λειτουργία των δορυφόρων. Επιπρόσθετα, τόνισε τη σημασία που έχει για τον ίδιο η ομαδική δουλειά. «Πιο σημαντική είναι η ομάδα παρά το άτομο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, απήγγειλε το αγαπημένο του ποίημα την Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη, αναφέροντας ότι σημασία για τον ίδιο δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι, οι περιπέτειες που θα συναντήσεις, αλλά και όλα όσα θα μάθεις στην πορεία.  

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά το Κουαρτέτο Εγχόρδων Προμηθέας. 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο