Powered by

ΕΒΓΑ: Τέλος η παραγωγή και εμπορία παγωτών

Στην διακοπή της δραστηριότητας της εμπορίας μετά την μετατροπή της μητρικής εταιρίας, σε εταιρία συμμετοχών, προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο η ΕΒΓΑ που ανήκει στον Όμιλο Κυρ. Φιλίππου.

Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις η εταιρία δραστηριοποιείται πλέον μόνο στον τομέα των επενδύσεων σε συμμετοχές. Για τις επενδύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και στη χρήση 2018 σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Σημαντικότερη επένδυση θεωρείται αυτή στην EMFI A.E. (πρώην ΕΒΓΑ Α.Β.Ε.Ε.), στην οποία πλέον η εταιρία κατέχει ποσοστό 34,56%.
Αυτή η τελευταία ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Η παραγωγή και εμπορία ως δραστηριότητα, ασκείται πλέον αποκλειστικά από τη θυγατρική GELATI MENNE με έδρα την Ιταλία.

Το 2018 οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 1,08 εκ. έναντι 2,83 εκ. το 2017, μειωμένες κατά 61,84 %.
Τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα της χρήσης 2018 ανήλθαν σε ζημιές -0,9 εκ. έναντι ζημιών  -0,3 εκ. ευρώ.

Οι ενοποιημένες ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε -1,2 εκατ ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων ύψους 1,05 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η ενοποιημένη καθαρή θέση στις 31.12.2018 διαμορφώθηκε σε 22,6 εκ. έναντι  12,3 εκ. στις 31.12.2017 έχοντας επηρεαστεί θετικά από τις σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 11,6 εκ. και αρνητικά από τις ζημιές της χρήσης μετά από φόρους.

Το ύψος των δανείων του ομίλου στις 31.12.2018 ανήλθε σε 3,8 εκ. έναντι 4,9 εκ. της προηγούμενης χρήσης.

Η ΕΒΓΑ ιδρύθηκε το 1934 από τους αδερφούς Σουράπα με καταγωγή από την Τρίπολη με την ονομασία Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος.

Έχοντας αποκτήσει οικονομική επιφάνεια από την Αμερική τα αδέρφια Σουράπα έχτισαν το πρώτο εργοστάσιο παστεριωμένου γάλακτος στην ελληνική αγορά .

Τα χρόνια εκείνα, η διακίνηση του φρέσκου γάλακτος ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των πλανόδιων πωλητών και των γαλακτοκομείων. Το εργοστάσιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., κτίζεται στην περιοχή του Βοτανικού, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Η φήμη της απογειώνεται το 1936, όταν παρουσίασε το παγωτό ξυλάκι, το παγωτό σε κύπελλο και το χωνάκι με σοκολάτα και αμύγδαλο.
Λίγο καιρό μετά η εταιρεία αλλάζει όνομα, ύστερα από υπόδειξη του δικτάτορα Μεταξά, αφού το «Εθνική» θα αντικατασταθεί από το «Ελληνική».

Μεσολαβεί η περίοδος της Κατοχής και η ΕΒΓΑ περιορίζεται στην παρασκευή παστεριωμένου γάλακτος, η διανομή του οποίου γίνεται υπό τον έλεγχο του Ερυθρού Σταυρού και των στρατευμάτων κατοχής.

Το 1945, μετά την απελευθέρωση, οι ζημιές που το εργοστάσιο είχε υποστεί στο διάστημα της Κατοχής επανορθώνονται και η επιχείρηση τίθεται σε πλήρη λειτουργία.

Τον Νοέμβριο του 1950, αφού η οικογένεια Σουράπα είχε δανειστεί 2 δισ. δρχ. και 350.000 δολάρια, εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο.

Τη δεκαετία του 1950 η ΕΒΓΑ επεκτείνεται με εντυπωσιακό τρόπο, δημιουργώντας περίπου 900 πρατήρια στην περιοχή της Αθήνας.

Τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς παίρνουν πλέον το όνομά της και θα το διατηρήσουν για τις επόμενες δεκαετίες.

Το 1964 αποτελεί χρονιά-σταθμό στην εξέλιξη της συσκευασίας του γάλακτος στην ελληνική αγορά.

Τότε, η ΕΒΓΑ γίνεται η πρώτη βιομηχανία και ανάμεσα στις πρώτες σ’ όλη την Ευρώπη, που αλλάζει τη συσκευασία του γάλακτος από γυάλινη σε πλαστική μιας χρήσεως.

Το 1971 πέρασε στην ιδιοκτησία του Κάρολου Πολίτη και αρχίζει σταδιακά να αποσύρεται από αρκετά προϊόντα της ως τότε παραγωγής, επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στην παραγωγή παγωτού.
 
Από το 1988 ανήκει στον όμιλο εταιριών Κυριάκου Φιλίππου - Filippou Investments Group (όπου μεταξύ άλλων ανήκει και η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ).

Από το 1991 η ΕΒΓΑ άρχισε να δραστηριοποιείται και στην παραγωγή φρουτοχυμών (Refresh), ενώ το 1999 και μετά τη συγχώνευσή της με την εταιρεία παραγωγής κρουασάν Folie και την παραγωγή αρτοσκευασμάτων, άλλαξε την επωνυμία της σε Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου.
 
Το 2001 εξαγόρασε και την ελληνική βιοτεχνία παγωτού και γλυκισμάτων Ιglοο.

Από το 2011 και μέχρι πρώτινος η ΕΒΓΑ παράγει, μεταξύ άλλων, παγωτά με το σήμα της που διατίθενται στην ελληνική αγορά από τον ολλανδικό  όμιλο Unilever, καθώς και δικά του παγωτά, με το σήμα «Algida», για λογαριασμό του.

 
Πηγή: Bankingnews

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης