Powered by

Τι ισχύει στην Κύπρο σχετικά με την νομοθεσία και φορολογία κρυπτονομισμάτων

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία για την εφαρμογή και φορολογία των κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο, κάτι όμως που δεν εμποδίζει τους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση τους για να εκδώσουν κρυπτονομίσματα με κυπριακές εταιρείες, όπως δήλωσε στην κάμερα του InBusinessNews ο Χρίστος Κινάνης, Managing Partner της Kinanis LLC. Σημείωσε ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εθνική στρατηγική Blockchain, με προοπτική μέχρι το τέλος του έτους να ρυθμιστούν όλα αυτά τα θέματα.  
 



Νομοθεσία Κρυπτονομισμάτων:
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική, εξειδικευμένη νομοθεσία για την εφαρμογή Blockchain στην Κύπρο ούτε κάποια νομοθεσία όσον αφορά την προσφορά κρυπτονομισμάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προτιθέμενοι επενδυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο σαν βάση τους για να εκδώσουν κρυπτονομίσματα με κυπριακές εταιρείες. Θα εφαρμοστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ανάλογα με το είδος του κρυπτονομίσματος. Δηλαδή, εάν έχουμε τα ονομαζόμενα utility tokens (κρυπτονομίσματα χρήσεως) θα εφαρμόζεται διαφορετική νομοθεσία, εάν είναι security tokens θα τεθεί το ερώτημα κατά πόσο εφαρμόζεται η υφιστάμενη νομοθεσία για προσφορά κινητών αξιών.

Έτσι, ένας προτιθέμενος επενδυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την Κύπρο σαν χώρα εγγραφής μιας εταιρείας και έκδοσης κρυπτονομισμάτων αλλά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, να μην παραβιάσει την υφιστάμενη νομοθεσία προσφοράς κινητών αξιών. Μπορεί να γίνει και η προσφορά κινητών αξιών σήμερα στην Κύπρο νοουμένου ότι μια εμπίπτει μέσα στις υφιστάμενες εξαιρέσεις της νομοθεσίας.

Πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε στην Κύπρο, τον Απρίλιο του 2019, έχει τροποποιήσει τον περί Δημόσιας Προσφοράς Αξιών νόμο και επιτρέπει την προσφορά κινητών αξιών χωρίς οποιανδήποτε διαδικασία έκδοσης ενημερωτικού δελτίου, μέχρι το ποσό των 5 εκατομμυρίων. Μέχρι το ποσό των 5 εκατομμυρίων, μπορεί να γίνεται προσφορά κρυπτονομισμάτων προς το κοινό, υπό μορφή κινητών αξιών, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε έκδοση ενημερωτικού δελτίου και άδεια της κεφαλαιαγοράς.
 


Φορολογία Κυπτονομισμάτων:   
Όσον αφορά την φορολογία κρυπτονομισμάτων, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε εξειδικευμένη νομοθεσία, έτσι εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες φορολόγησης και ανάλογα με το είδος του κρυπτονομίσματος γίνεται η ανάλογη φορολόγηση του.
Εάν έχουμε κρυπτονόμισμα χρήσης, επί των κερδών θα υπάρχει φορολογία 12,5% και τίθεται θέμα εφαρμογής ΦΠΑ. Εάν έχουμε κρυπτονόμισμα αξιών, τότε σαν κεφάλαιο που είναι, δεν θα υπάρχει φορολογία ούτε θέμα ΦΠΑ.


Αξιοσημείωτο ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εθνική στρατηγική Blockchain, με προοπτική μέχρι το τέλος του έτους να ρυθμιστούν όλα αυτά τα θέματα.  

Δειτε Επισης

Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»