Powered by

Κλιματική αλλαγή και ψηφιακή οικονομία στη σύνοδο των G7

Η σύνοδος της ομάδας των G7 στο Μπιαρίτς εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, που ενδέχεται να σημαδευτεί από εντάσεις με δεδομένες τις διαφωνίες των ηγετών, κυρίως την εναντίωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πολυμερή συνεργασία για το περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα στη συμφωνία του Παρισιού, διότι όπως έχει επιχειρηματολογήσει οι διατάξεις της επέβαλαν περιορισμούς στην οικονομία της χώρας του.

Οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας. Και σε αυτό το πεδίο ελλοχεύει κίνδυνος να εκδηλωθούν εντάσεις: η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη συγκρουστεί με αυτή της Γαλλίας εξαιτίας του φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ερίζει ότι στοχοθετεί άδικα αμερικανικούς ομίλους.

Πιθανόν η σημαντικότερη διμερής συνάντηση της ημέρας θα είναι αυτή ανάμεσα στον Τραμπ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, στη σύνοδο ο Τραμπ και ο οικοδεσπότης, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησαν να προβάλλουν τις φιλικές σχέσεις τους και, όπου ήταν εφικτό αυτό, την ενιαία στάση της Δύσης.

Χθες Κυριακή η απρόσμενη επίσκεψη του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και οι συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της G7 προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα αντιδρούσαν έντονα, αλλά δεν υπήρξαν προβλήματα.

Ο Τραμπ είχε χθες σειρά διμερών συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του με τον Μπόρις Τζόνσον αφότου αναδείχθηκε αρχηγός των Συντηρητικών και νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Οι Τραμπ και Τζόνσον διατυμπάνισαν τη διμερή εμπορική σχέση μετά το Brexit.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται το απόγευμα, με τους ηγέτες να αναμένεται κατόπιν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Τα βλέμματα θα στραφούν στο πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ τη σύνοδο μετά το πέρας της, κάτι που πιθανόν θα κρίνει εάν ο Μακρόν κατάφερε να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής της δυτικής συμμαχίας την τρέχουσα περίοδο ρευστότητας χωρίς να πυροδοτηθούν συγκρούσεις και εκρήξεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη