Powered by

Προς νέα πρόταση για εγκλωβισμένους αγοραστές

Νέα αναθεωρημένη πρόταση νόμου για την επίλυση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων αγοραστών θα παρουσιαστεί στην ερχόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. 
 
Στη σημερινή συνεδρία, παρουσία του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου, συνεχίστηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου και συμφωνήθηκαν όπως γίνουν επιπλέον αλλαγές στη διατύπωση του κειμένου.
 
«Θα ετοιμαστεί αναθεωρημένη πρόταση νόμου με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί σήμερα και πιστεύω ότι αυτό το διαχρονικό θέμα και μετά από 16 συνεδριάσεις η Επιτροπή σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και του Κτηματολογίου πιστεύουμε ότι θα υπάρχει κατάληξη σε ένα νομοθέτημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα άρει όσα προβλήματα παρουσιάζονται στη μη έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας για τους καλή τη πίστη αγοραστή», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου.
 
Τα τελικά κείμενα, είπε, θα συζητηθούν στις συνεχόμενες συνεδρίες της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν κατατεθεί από το Κτηματολόγιο, μέχρι το τέλος Μαΐου ο αριθμός των συμπληρωμένων αιτήσεων για τις οποίες η διαδικασία απόκτησης τίτλου έχει ολοκληρωθεί, φτάνει συνολικά στις 6.086 στο τέλος Μαΐου 2019.

Κατά την ίδια περίοδο στα επαρχιακά γραφεία του τμήματος έγιναν δεκτές συνολικά 17.443 χιλ. αιτήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, για έκδοση ή μεταβίβαση τίτλου ακινήτου.

Οι πλείστες αιτήσεις που έχει ενώπιον του το Τμήμα Κτηματολογίου, αφορούν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας (9.567) ενώ 7.876 αιτήσεις αφορούν ακίνητα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, οι οποίες και παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Την πρωτιά στην υποβολή αιτήσεων από εγκλωβισμένους αγοραστές κατέχει το κτηματολόγιο Αμμοχώστου, το οποίο έχει δεχθεί 4.349 αιτήσεις, εκ των οποίων 2.925 αφορούν ακίνητα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας. Ακολουθεί το κτηματολογικό γραφείο Πάφου με την υποβολή 4.235 αιτήσεων, της Λάρνακας με 3.365 αιτήσεις, της Λευκωσίας με 3.100 και της Λεμεσού με 2.394 αιτήσεις. Σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνεται αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Στο αρχικό στάδιο εξέτασης από τα κτηματολογικά γραφεία βρίσκονται περίπου 8 χιλ. αιτήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (7.773) αφορά περιπτώσεις ακινήτων χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.

Μόνο 192 αιτήσεις αναφορικά με ακίνητα για τα οποία υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο εξέτασης ενώ, αιτήσεις εκκρεμούν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας μέχρι τη συμπλήρωσή τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ
Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Μ. Παναγιώτου: Στο επίκεντρο το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ €450 εκατ. για στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης
Στην Κύπρο η Υπ. Μεταφορών του Ισραήλ-Στο επίκεντρο η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και υποδομών
Προεδρεύων του Eurogroup ο Μάκης Κεραυνός-Εκλέγεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ευρωομάδας