Μηνύματα στη Βουλή για εκποιήσεις από ΥΠΟΙΚ και Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Μηνύματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ανάγκη να μην μεταβληθεί το πλαίσιο εκποιήσεων, έστειλαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης. 
 
Σε σημερινές τους δηλώσεις στον απόηχο της αναπομπής της νομοθεσίας, που ενέκρινε η Βουλή, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως η Βουλή πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της, καθώς η νομοθεσία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιθυμούσε να επιλύσει, ενώ ο Δημήτρης Γεωργιάδης είπε πως η παράταση του προβλήματος βλάπτει το σύνολο της οικονομίας.
 
«Ένα νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να είναι αποτελεσματικό, να μην διαφοροποιείται συχνά, ακριβώς για να δημιουργείται ένα αξιόπιστο πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε αυτό το τελευταίο κατάλοιπο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
 
Υπέδειξε πως «αν υπήρχαν τέτοιες εύκολες και ευχάριστες λύσεις, όπως για παράδειγμα να μην γίνονται εκποιήσεις και να μην υπάρχει δυνατότητα εκποιήσεων, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κανείς που δεν θα ήταν σύμφωνος».
 
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «είναι ξεκάθαρο στον κάθε πολίτη πως και η εκποίηση πρέπει να είναι εφικτή, δεν πρέπει να είναι η εύκολη ή η γρήγορη λύση και δεν έχουμε δει στην Κύπρο κάτι τέτοιο να συμβαίνει, δηλαδή εκποιήσεις σε μεγάλη έκταση και ούτε και αναμένεται κάτι τέτοιο, αλλά πρέπει για κάποιες έσχατες περιπτώσεις να είναι εφικτή».
 
«Θεωρούμε πως οι παρεμβάσεις της Βουλής εξουδετερώνουν την αποτελεσματικότητα του νομοθετικού πλαισίου, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά, καλοπροαίρετα πιθανώς, που η Βουλή επιθυμεί να επιλύσει, θα υπάρξει επιβάρυνση για τους δανειολήπτες, για τον κόσμο, και όχι ελάφρυνση τελικά, αλλά και αποσταθεροποίηση για το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς και αρνητική επίπτωση στην οικονομία», είπε.
 
Για αυτό, συνέχισε, και η εισήγηση του Προέδρου είναι όπως η Βουλή αναθεωρήσει την απόφασή της και να δώσει χρόνο στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ να εφαρμοστεί μέσω του οποίου προσφέρεται η στοχευμένη κάλυψη και βοήθεια εκεί που πρέπει.
 
«Και μόνο τότε και πολύ προσεκτικά και μετά από πολύ προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση, αν πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τότε να ληφθούν», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.
 
Σε ερώτηση αν ο Γενικός Εισαγγελέας θα καταθέσει στη Βουλή έκθεση για τους συνταγματικούς λόγους της αναπομπής, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως το ΥΠΟΙΚ διαβίβασε στον Πρόεδρο μια σειρά από παρατηρήσεις και ενστάσεις πολιτικής και οικονομικής φύσης.
 
«Αντιλαμβάνομαι πως ο Γενικός Εισαγγελέας καθηκόντως έχει υποδείξει και πρέπει να έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή και νομικές και συνταγματικές πτυχές, τις οποίες η Βουλή καλείται να λάβει υπόψη», είπε.
 
Στις δικές του αναφορές, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη συνεχή αβεβαιότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει κατάληξη στον μηχανισμό επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ.
 
«Εμείς δεν θέλουμε να εισέλθουμε στις τεχνικές αποφάσεις, αλλά αυτή η αβεβαιότητα και η παράταση του προβλήματος διευρύνει τη ζημιά για το σύνολο της οικονομίας», τόνισε.
 
Σημείωσε ακόμη πως η καθυστέρηση στην επίλυση των ΜΕΔ έχει φέρει σε δυσκολότερη θέση κάποιους δανειολήπτες, καθώς η αξία της περιουσίας τους που είναι δεσμευμένη ως εξασφάλιση μπορεί να μεταβλήθηκε με χαμηλό ρυθμό, ενώ το υπόλοιπο του δανείου να αυξήθηκε με πολλαπλάσιο ρυθμό λόγω επιτοκίων.
 
«Πρέπει επιτέλους να λήξει αυτό το θέμα και να σταματήσει η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, είναι ζημιά δεν είναι θέμα τραπεζών και δανειζομένων, είναι το σύνολο της οικονομίας που θα υποστεί αυτή τη ζημιά και για αυτό πρέπει να επιλυθεί σύντομα αυτό το θέμα, κατέληξε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εναρμόνιση πλαισίου εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ενέκρινε η Βουλή
Σε ιδιώτη για πέντε χρόνια η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας
Μειώθηκαν τα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σταυριάνα Κοφτερός: Η επόμενη μέρα για την καινοτομία στην Κύπρο, η υποστήριξη της Ε.Ε. και το μέλλον του EIC
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Πράσινο φως από ΕΠΑ για απόκτηση της CNP από Ελληνική-Στα €182 εκατ. το συνολικό τίμημα της εξαγοράς
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard