ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ - Όλο και καλύτερα

Ποιες οι σημαντικές εξελίξεις σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο; Σε ποιες, κυρίως, δράσεις επικεντρώνονται οι κυπριακές επιχειρήσεις; Πώς αυτές αξιολογούνται από πλευράς αποτελεσμάτων; Ο πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Cyprus), δρ Αλέξανδρος Αντωναράς, δίνει απαντήσεις και συνάμα αναφέρεται στο έργο του δικτύου, που στόχο έχει όλο και καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι άπτεται της υπεύθυνης συμπεριφοράς του επιχειρείν έναντι των ανθρώπων και της κοινωνίας.
 
H προώθηση, ανάπτυξη και εφαρμογή της EKE αποτελούν σήμερα προτεραιότητα ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο, με στόχο την ισόρροπη επίτευξη κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο κυριότερος σκοπός του δικτύου CSR Cyprus, το οποίο συμμετέχει σε ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς σχετικές οργανώσεις και ταυτόχρονα αναπτύσσει δράσεις για την ανάδειξη και την αξιοποίηση εμπειριών και καλών πρακτικών.
 
Βραβεία ΕΚΕ στην Κύπρο
Μια από τις σημαντικότερες τελευταίες δράσεις του αποτελεί η συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) για τη θέσπιση των Βραβείων Καλών Πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας. Απώτερος στόχος είναι να βραβεύονται οι καλές δράσεις και να δημοσιεύονται σε σχετικό κατάλογο. «Κάπως έτσι θα αναδειχθεί η συμβολή των επιχειρήσεων στη διαχείριση πλήθους θεμάτων, που στόχο έχουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας. Συνάμα θα ενθαρρυνθούν και άλλοι οργανισμοί να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο», αναφέρει ο δρ Αντωναράς. Για τις ανάγκες της διαδικασίας έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη θεσμικών οργάνων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, η οποία θα μελετήσει τις πρακτικές που θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
 
Νέα εργαλεία από το CSR Cyprus
Το δίκτυο CSR Cyprus έχει επίσης εισέλθει σε διαδικασία υλοποίησης δύο ακόμα σημαντικών αποφάσεων. Η μία αφορά στην ανάπτυξη ενός οδηγού εταιρικού εθελοντισμού για δράσεις ΕΚΕ, που θα βοηθήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις να αντιληφθούν καλύτερα πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τον εθελοντισμό των εργαζομένων τους, υλοποιώντας αποτελεσματικά έργα. Παράλληλα, το δίκτυο υλοποιεί σε τρεις επιχειρήσεις - μέλη του την πιλοτική εφαρμογή στην Κύπρο του MIA Τool (maturity and integration assessment), ενός εργαλείου διάγνωσης και διαχείρισης της εταιρικής υπευθυνότητας, που έχει αναπτυχθεί από το CSR Europe. Πρόκειται για μια μέθοδο αποτύπωσης του επιπέδου ενσωμάτωσης και ωριμότητας της εταιρικής υπευθυνότητας, που παρέχει τη δυνατότητα ανώνυμης συγκριτικής αξιολόγησης με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 
 
Τι γίνεται στην Ευρώπη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Βιωσιμότητας. Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να υποβάλουν αιτήσεις για τη διεκδίκησή του και ανταποκρίθηκαν συνολικά 148 από όλη την Ευρώπη. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη. Ένα επίσης σημαντικό γεγονός, που θα ακολουθήσει μέσα στο 2019, είναι και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Ρουμανία. «Στη σύνοδο κορυφής του 2017, που έλαβε χώρα στο Τάλιν της Εσθονίας, οι εθνικοί ηγέτες συμφώνησαν σε ένα κατάλογο με τα πιο πιεστικά ζητήματα και προκλήσεις για τα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019. Στις 9 Μαΐου 2019, στη συνάντηση κορυφής στη Ρουμανία, οι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ανανεώνοντας τη δέσμευσή τους για μια ΕΕ που δίνει λύσεις στα ζητήματα που πραγματικά έχουν σημασία για τους πολίτες, απαντώντας έτσι στο πώς θα συμβάλει η Ευρώπη στην Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και στους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει ο ίδιος. Σε αυτό το πλαίσιο, το CSR Europe ξεκίνησε μια διαδικασία μαζί με τα εθνικά δίκτυα ανά την Ευρώπη, με στόχο να γίνει η επικαιροποίηση της στρατηγικής του, αλλά και να αναπτυχθεί σχετική εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Μέσα από τη διαβούλευση που κάναμε όλα τα εθνικά δίκτυα, καταλήξαμε στην οριστικοποίηση ενός προσχεδίου. Σύμφωνα με αυτό, οι τρεις βασικοί πυλώνες που αναγνωρίζει το CSR Europe και στους οποίους θεωρεί πως πρέπει να εστιάσουμε είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διασφαλιστεί η δια βίου απασχολησιμότητα και η χωρίς αποκλεισμούς αγορά εργασίας, οι πρώτες ύλες, ώστε να προέρχονται από εφοδιαστικές αλυσίδες βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας και οι αγορές, ώστε να προωθηθούν μηχανισμοί δίκαιης και διαφανούς διακυβέρνησης, φορολογικής διαφάνειας και δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών».
 
Η ΕΚΕ στις εταιρείες μας
Τον Ιούλιο του 2018 η IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διεξήγαγαν έρευνα με θέμα: EKE και βιώσιμη ανάπτυξη - Ωριμότητα και ενσωμάτωση στη στρατηγική των κυπριακών επιχειρήσεων. Στόχοι της έρευνας ήταν η καταγραφή των απόψεων και των αντιλήψεων κυπριακών επιχειρήσεων σε θέματα ΕΚΕ και η διερεύνηση του βαθμού ενσωμάτωσης των εννοιών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική τους. Σκοπός της ήταν, επίσης, η καταμέτρηση της προόδου στα πιο πάνω θέματα, αλλά και η σύγκριση με τις διαμορφούμενες στην Ευρώπη τάσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 64% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του 2018 θεωρούν την ΕΚΕ εργαλείο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας (61% το 2017), ενώ η πλειοψηφία επικέντρωσε τις δράσεις ΕΚΕ στο ανθρώπινο δυναμικό (78%), την εκπαίδευση (64%), το περιβάλλον (58%) και την κοινωνία (52%). Επίσης, το 64% δήλωσε ότι η επιχείρηση διαθέτει στρατηγική για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το 53% εκδίδει εγκεκριμένο προϋπολογισμό για τέτοιες δράσεις, ενώ το 28% δημοσιεύει σχετική ετήσια έκθεση απολογισμού.
 
 

Δειτε Επισης

McDONALD’S™
LIDL ΚΥΠΡΟΥ
LAIKO COSMOS TRADING LTD
EXXONMOBIL CYPRUS
ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
A/ΦΟΙ ΛΑΝIΤΗ
ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ (ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ)
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ - Όλο και καλύτερα