Ασύρματα Δίκτυα Πέμπτης Γενιάς 5G και Υγεία

Κάθε δέκα περίπου χρόνια, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μας αναβαθμίζονται. Και δεν απέχουμε πολύ από την πλήρη ανάπτυξη της πέμπτης γενιά (5G).
 
Πριν φτάσουμε στο πόσο επιβλαβές 5G είναι - ή όχι - πρέπει να περάσουμε από τους διάφορους τύπους ακτινοβολίας και να προσδιορίσουμε με ποιον θα ασχοληθούμε. Η ακτινοβολία είναι ενέργεια, καθαρή και απλή, αλλά μπορεί να ταξιδέψει σε δύο μορφές. Μπορεί να ταξιδέψει με τη μορφή κυμάτων, η οποία αναφέρεται ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επίσης μπορεί να ταξιδέψει με τη μορφή σωματιδίων υψηλής ταχύτητας, η οποία είναι γνωστή ως σωματιδιακή ακτινοβολία.
 
Όταν ένα άτομο γίνεται ραδιενεργό ή ασταθές, αποσυντίθεται. Και αυτό παράγει τόσο σωματιδιακή ακτινοβολία όσο και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι διαφορετική με τον τρόπο που ταξιδεύει σε κύματα και δεν έχει ένα σώμα ύλης απολύτως. Αυτοί είναι δύο τύποι ακτινοβολίας. Αλλά το πιο σημαντικό, η ακτινοβολία χωρίζεται επίσης σε δύο κατηγορίες. Είναι γνωστές ως ιοντίζουσα και μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Σήμερα, εστιάζουμε μόνο στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Αυτό περιλαμβάνει τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα και τα λέιζερ - μεταξύ άλλων.
 
Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ιοντίζουσα ακτινοβολία, δεδομένου ότι κανένα κινητό τηλέφωνο, ή τα δίκτυά του, δεν το παράγει - ποτέ! Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν με ραδιοσυχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια μη ιονισμένης μορφής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η ποσότητα ενέργειας ή η συχνότητα κύματος που εκπέμπεται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να ποικίλει από χαμηλή σε υψηλή.
 
Οι τρέχουσες συχνότητες 3G και 4G είναι περίπου 2,6 GHz. Εκτός από τις συνήθεις συχνότητες των κινητών τηλεφώνων, το 5G θα χρησιμοποιεί επίσης πολύ υψηλότερες συχνότητες. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχει άδεια 28, 37 και 39 GHz για μετάδοση υψηλής ταχύτητας, προστιθέμενη χωρητικότητα στα 60 GHz. Είναι αλήθεια ότι αυτές είναι υψηλότερες συχνότητες. Αλλά όπως μάθαμε στη σύγκριση Bluetooth και μικροκυμάτων, η ένταση είναι η πραγματική μας ανησυχία και όχι η συχνότητα. Τώρα, δεν υπάρχουν "ασφαλή" επίπεδα ακτινοβολίας. Ακριβώς όπως δεν υπάρχουν "ασφαλή" επίπεδα μολύβδου στο νερό.
 
Είστε ακόμα εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία όταν βγαίνετε έξω επειδή ο ήλιος εκπέμπει ραδιενεργές ακτίνες. Και αν μείνετε στον ήλιο για πολύ καιρό, θα διατρέξετε τον κίνδυνο να πάρετε καρκίνο του δέρματος.
 
Εάν αναφέρεστε στο παραπάνω ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, ίσως παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι εκπέμπουν φυσικά ακτινοβολία. Έτσι, ακριβώς επειδή κάτι εκπέμπει ακτινοβολία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος ...
 
Η υπόθεση για 5G
Η κύρια αιτία ανησυχίας για τα 5G και τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι με τους μίνι-κυψέλες που θα ανεγείρονται σε ολόκληρη τη χώρα και τις πόλεις. Για να λειτουργήσει το δίκτυο κινητής επικοινωνίας πέμπτης γενιάς με τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζεται, θα χρειαστεί να γίνει αναβάθμιση σε κινητή υποδομή. Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι αυτοί οι νέοι κυψέλες θα παράγουν συνεχώς κύματα ακτινοβολίας σε καταστροφικά επίπεδα. Και παρόλο που οι πύργοι των κυψελών θα παράγουν συνεχώς ραδιοκύματα, όπως και οι τρέχοντες πύργοι, δεν θα βρίσκονται κοντά στα επίπεδα που οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι θα είναι. Η συνεχής επαφή με αυτή την ακτινοβολία δεν θα ήταν υγιής. Αλλά με μέτρο, είναι εντάξει. Όπως και ο τρόπος χρήσης του τηλεφώνου σας συνεχώς δεν είναι υγιής αλλά γενικά αβλαβής με μέτρο. Θα πρέπει καταχραστεί η χρήση του τηλεφώνου σας. Αυτό ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα και τα 5G.
 
Γιατί; Νωρίτερα, μπορείτε να θυμηθείτε ανέφερα όλες τις προόδους που ήρθαν με κάθε γενιά του κινητού τηλεφώνου. Λοιπόν, το πιστεύετε ή όχι, όλα προέρχονταν από υποκείμενα μαθηματικά και μηχανική που πηγαίνουν στο "δίκτυο". Καθώς το δίκτυο έγινε πιο έξυπνο, θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το ίδιο, ή ακόμα και λιγότερο, κυψελοειδές σήμα από ποτέ άλλοτε. Τα παλιά τηλέφωνα 1G είχαν πολύ περισσότερη ακτινοβολία από τα συστήματα 4G που χρησιμοποιούμε σήμερα.
 
Και καθώς πιέζουμε για 5G, τα επίπεδα ακτινοβολίας μας θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Κοίτα αυτό τον τρόπο. Αν υπήρχε ένας γίγαντας κυλινδρικός πύργος στη μέση της χώρας για όλα τα τηλεφωνήματα, τότε οι περισσότεροι από εμάς θα ήταν τοστ. Λιγότεροι πύργοι θα σήμαιναν ότι θα έπρεπε να παράγουν ισχυρότερα μηνύματα για να κάνουν την ίδια δουλειά.
 
Έτσι, το 5G εκπέμπει ακτινοβολία; Ναι. Εκπέμπει επιβλαβή επίπεδα ακτινοβολίας; Λοιπόν, αυτό θα είναι εντελώς υπό τον έλεγχό σας. Αντί να παραμείνετε παραπληροφορημένοι
και να φοβάστε το αναπόφευκτο, δεν θα προτιμούσατε να γνωρίζετε και να επωφεληθείτε από την εμφάνιση του 5G;
 
Η κατανάλωση ενέργειας του σταθμού βάσης 5G μας είναι δέκα φορές μικρότερη από 4G και το μέγεθος είναι 70% μικρότερο. Ο σταθμός βάσης 5G είναι πολύ μικρός, περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα χαρτοφύλακα. Είναι επίσης ελαφρύ - περίπου 20 κιλά. Δεν χρειάζεται να χτιστούν νέοι πύργοι κινητής τηλεφωνίας για σταθμούς βάσης 5G, επειδή μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε - σε πόλους ή τοίχους. Μπορούν να λειτουργήσουν για δεκαετίες, επειδή είναι κατασκευασμένα από αντιδιαβρωτικά υλικά. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός μας 5G μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και σε υπόγεια συστήματα αποχέτευσης. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές αγορές όπου υπάρχουν πολλές περιοχές με ιστορικά κτίρια.
 
Φυσικά, οι υπάρχοντες πύργοι 4G δεν θα βρεθούν σε αδράνεια, επειδή οι σταθμοί βάσης 5G μπορούν να εγκατασταθούν και σε αυτούς - είναι απλά ότι δεν χρειαζόμαστε την κατασκευή νέων πύργων.
 
 
*Ο Δρ. Ανδρέας Σιάμαρος είναι Ακαδημαϊκός, Ερευνητής και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;