Αντιδρά έντονα η διεθνής κοινότητα στις τουρκικές γεωτρήσεις
08:44 - 10 Ιουλίου 2019
Έντονη είναι η αντίδραση και η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας στις τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Για πρόκληση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, ενώ ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας που μελετά η ΕΕ είναι η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων και χρηματοδότησης από ΕΤΕπ ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα.
ΗΠΑ: Προκλητικό βήμα
Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές απόπειρες να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Καρπασίας, εκφράζουν οι ΗΠΑ, με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέγκους, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλητικό βήμα».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου και πλέον πρόσφατα με την αποστολή του σκάφους Yavuz ανοιχτά της Χερσονήσου της Καρπασίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.
«Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η κ. Ορτέγκους, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», καταλήγει η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αποκλιμάκωση ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο
Την αντίθεσή της με τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου εκφράζει η Βρετανία, λέγοντας παράλληλα ότι προτεραιότητα του Λονδίνου είναι η αποκλιμάκωση και η επίλυση τέτοιων διενέξεων μέσω διαλόγου.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις παραβιάσεις του τουρκικού πλοίου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του με τα τουρκικά γεωτρητικά σχέδια στα ύδατα γύρω από την Κύπρο και «αυτό περιλαμβάνει τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου».
«Η προτεραιότητά μας είναι να δούμε να αποκλιμακώνεται η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και για την συνοχή του διεθνούς συστήματος, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, διενέξεις όπως αυτή να επιλύονται όχι μέσω της ισχύος, της στρατιωτικοποίησης ή του εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευρύτερη περιοχή προς τον σκοπό αυτό. «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.
Περικοπή κοινοτικών κονδυλίων και χρηματοδότησης από ΕΤΕπ ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα
Η περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων της διεύρυνσης κατά 145,8 εκ.Ευρώ το επόμενο έτος και η επανεξέταση των χρηματοδοτικών - επενδυτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία, βρίσκονται ανάμεσα στα στοχευμένα μέτρα που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα παρουσιαστούν αύριο στους αντιπροσώπους των κρατών -μελών της ΕΕ, ενόψει και των συνεδριάσεων των Υπουργών την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον η Κομισιόν θα περικόψει μια σειρά από "διαλόγους υψηλού επιπέδου" σε υπουργικό επίπεδο στην οικονομία, την γεωργία, την ενέργεια και τις μεταφορές, αλλά και την αναστολή τυχόν συναντήσεων κορυφής ΕΕ- Τουρκίας προς το παρόν.
Η Κομισιόν αναμένεται μάλιστα να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προτείνει και στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και προσώπων που σχετίζονται με την γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε δεύτερη φάση "τη στιγμή που τα Κράτη Μέλη θα το κρίνουν απαραίτητο", ανέφερε η διπλωματική πηγή. Οι αποφάσεις για το τι θα εφαρμοστεί και το τι όχι θα ληφθούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.
Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Την καταδίκη του απέναντι στην επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».
Καταλήγοντας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία, καλώντας «για ακόμη μια φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ