Ανεξαρτητοποιείται η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας

Την ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ύστερα από σχετική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιος Χειμώνας από το βήμα συνεδρίου που έγινε στην Λευκωσία.
 
«Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 το Τμήμα Αφερεγγυότητας αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα θέματα αφερεγγυότητας συμπεριλαμβανομένου του εξεταστή, του παραλήπτη διαχειριστή και όλων των θεμάτων που άπτονται του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, τόνισε ο κ. Χειμώνας.
 
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης στις 31 Ιουλίου του 2019 του έργου «Διασύνδεση μητρώων αφερεγγυότητας» της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διαδικτυακή πύλη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο άρχισε την 1ηΦεβρουαρίου του 2018 (διάρκειας 18 μηνών) με το κόστος υλοποίησης να ανέρχεται στις €382.082 εκ των οποίων ποσοστό 75% χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».
 
Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει το γνωστό Forum Shopping που είναι όταν μια πτωχευμένη εταιρεία μεταφέρει την έδρα της σε άλλη χώρα της ΕΕ αφήνοντας εκτεθειμένους πιστωτές στην χώρα που βρισκόταν η έδρα της.
 
Ταυτόχρονα ο κ. Χειμώνας ανακοίνωσε ότι η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν καταφέρει να διασυνδεθούν μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2019 όπως αρχικά ήταν η προθεσμία που προέβλεπε ο ευρωπαϊκός κανονισμός, ενώ για τα υπόλοιπα κράτη, όπως σημείωσε, έχει δοθεί παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
 
Ο ΓΔ του Υπουργείου εξήγησε ότι οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων έχουν αυξανόμενους διασυνοριακές επιπτώσεις και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κίνητρα για τα μέρη να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το ένα κράτος μέλος σε άλλο επιδιώκοντας να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση εις βάρος του γενικού συνόλου των πιστωτών το γνωστό Forum Shopping διαταράσσοντας έτσι την καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και πρόσθεσε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις αυτές αφού θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την καλή λειτουργία και την διασφάλιση της επίτευξης των στόχων της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
 
«Η διασύνδεση των μητρώων αφερεγγυότητας με την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-justice διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες σε εθνικά μητρώα αφερεγγυότητας προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το επιχειρείν και αποτελεί πυξίδα ασφάλειας για τις οικονομικές δραστηριότητες του Ευρωπαίου πολίτη και επιχειρηματία», υπογράμμισε.
 
Αναφορικά με τις ενέργειες που έγιναν για εκσυγχρονισμό του πλαισίου αφερεγγυότητας, ο κ. Χειμώνας είπε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα εκσυγχρονίστηκε το νομικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα καθιστώντας το ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
 
«Αξιολογήσαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας και καταρτίσαμε σχέδιο δράσης για να ενδυναμώσουμε τις διαδικασίες και να παρέχουμε τα εφόδια για να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της οικονομίας», ανέφερε, τονίζοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με πρόσφατη απόφαση του ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την δημιουργία ανεξάρτητου Τμήματος Αφερεγγυότητας».
 
Μια απόφαση, όπως υπογράμμισε, που ενδυναμώνει το Τμήμα Αφερεγγυότητας με τις σωστές δομές αι υποδομές για να αναλάβει και να επιτελέσει τον ρυθμιστικό ρόλο που του ανατέθηκε μέσα από το νομικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 
Σε ομιλία της, η Υπεύθυνη έργου για θέματα Αφερεγγυότητας του Υπουργείου Σίλεια Ηρακλείδου είπε ότι ουσιαστική αλλαγή είναι ότι από την 1ηΙανουαρίου η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, τις αρμοδιότητες της οποίας εκτελεί σήμερα ο κλάδος πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, μετατρέπεται σε ανεξάρτητο τμήμα αφερεγγυότητας.
 
Επιπλέον, η κ. Ηρακλείδου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται υπό ρύθμιση το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας που βασίζεται σε δύο πυλώνες οι οποίοι είναι η εναρμόνιση των διαδικασιών τω αρχών αδειοδότησης και η ενδυνάμωση του Συμβούλου Αφερεγγυότητας μέσα από συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση
 
Ανέφερε επίσης ότι ξεκινούν δύο ακόμη έργα μέσα το Φθινόπωρο με το πρώτο να είναι η έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης και πληροφόρησης γύρω από το πλαίσιο αφερεγγυότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους (τράπεζες, Συμβούλους Αφερεγγυότητας και άλλους).
 
Το δεύτερο έργο, σύμφωνα με την κ. Ηρακλείδου, είναι η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί η γραμμή εξυπηρέτησης του πελάτη που είναι οι τράπεζες, οι Σύμβουλοι Αφερεγγυότητας, οι χρεώστες και άλλοι.
 
Ανέφερε ότι «θα εξεταστούν τρόποι για να βγούμε εκτός Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας για να είμαστε πιο κοντά στους πελάτες» είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία.
 
Πρόσθεσε ότι όλα τα έργα που γίνονται για την αφερεγγυότητα γίνονται με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και δεν έχει επιβαρυνθεί ο Κύπριος πολίτης και ότι η Κύπρος είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που κατάφερε να εναρμονιστεί στην προκαθορισμένη ημερομηνία, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν πάρει παράταση μέχρι το 2021.
 
Σε ομιλία του ο πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Δικαστηρίου Γιώργος Ερωτοκρίτου ενημέρωσε για τις επερχόμενες αλλαγές στον χώρο των δικαστηρίων, προσθέτοντας ότι τα δικαστήρια «χώλαιναν πάντα στον τρίτο πυλώνα που αφορά την αποδοτικότητα η οποία επηρεάζει και τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης».

Ο κ. Ερωτοκρίτου, αφού σημείωσε ότι στην περίπτωση της Κύπρου οι αλλαγές γίνονται σε περιόδους κρίσης, είπε ότι η πολιτεία θεωρούσε ανέκαθεν τα δικαστήρια μη παραγωγικό τομέα με αποτέλεσμα να μην ξοδεύει τα απαιτούμενα κονδύλια για ενίσχυση τους.
 
Ανέφερε ότι η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ κατέχει την τελευταία θέση αφού η κεντρική Κυβέρνηση ξοδεύει το χαμηλότερο ποσοστό ανά κάτοικο για την λειτουργία των δικαστηρίων και πρόσθεσε ενώ στο Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύονται 160-180 ευρώ ανά κάτοικο για την λειτουργία των δικαστηρίων η Κύπρος ξοδεύει περίπου 25 ευρώ ανά κάτοικο και παράλληλα βρίσκεται στην τελευταία θέση για τις δαπάνες λειτουργίας των δικαστηρίων σε ποσοστό του ΑΕΠ με μόλις 0,12% με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 0,32% του ΑΕΠ.

"Στα δύσκολα θέματα, η Κύπρος παραμένει πολύ ψηλά", όπως είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία των δικαστών και στο κράτος δικαίου τομείς όπου δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και σημειώνεται στις εκθέσεις της Επιτροπής και του ΔΝΤ, υπογράμμισε.
 
Αναφερόμενος στα χρηματοδοτούμενα έργα που θα ξεκινήσουν στο χώρο των δικαστηρίων, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι αυτά ανέρχονται στα 18, εκ των οποίων τα 9 είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ
 
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι τα έργα είναι μεταξύ άλλων η σύσταση ανεξάρτητης σχολής δικαστικής επιμόρφωσης που άρχισε στις αρχές του 2017 με εθνικά κεφάλαια και η μεταρρύθμιση στο χώρο των δικαστηρίων.
 
Ανέφερε ότι σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, αν όλοι οι δικαστές της Κύπρου τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτε άλλο, θα τους έπαιρνε τέσσερα με πέντε χρόνια να εκδικάσουν τις καθυστερημένες υποθέσεις και πρόσθεσε ότι θα συσταθεί επί του προκειμένου ομάδα κρούσης από 26 δικαστές ώστε οι καθυστερήσεις να εκλείψουν σε δύο με τρία χρόνια, από την ημέρα που θα διοριστούν.
 
Η πρώτη πρόκληση είναι κατά πόσον θα βρεθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε στην διάθεση μας τόσοι πολλοί ικανοί δικαστές για να προσληφθούν άμεσα, ανέφερε και πρόσθεσε πως «αναμένεται στις αρχές του 2020 τα προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί και όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η προσπάθεια εξάλειψης των καθυστερήσεων».
 
Είπε ακόμη ότι άλλα έργα είναι μεταξύ άλλων η αναθεώρηση των θεσμών πολιτικής δικονομίας, οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις δομές των δικαστηρίων, η στέγαση των δικαστηρίων, η ίδρυση του εμπορικού δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, η ετοιμασία συγκριτικής μελέτης για την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την πρόσληψη και προαγωγή δικαστών, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα και θα συμβάλει στην έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο.
 
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι το τελευταίο έργο που προγραμματίζεται και το οποίο εκκρεμεί εδώ και 30 χρόνια είναι η οικοδόμηση του νέου επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας και πρόσθεσε ότι το έργο καθυστερεί λόγω του υψηλού κόστους το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ.
 
Σε ομιλία του ο Λειτουργός νομικών θεμάτων στην Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ondej Vondracek αναφέρθηκε αρχικά στην οδηγία και στους κανονισμούς της ΕΕ για την αφερεγγυότητα αλλά και στο ευρωπαϊκό εξάμηνο το οποίο γίνεται ετήσια και στο οποίο εξετάζεται πόσο συνέβαλε ή όχι η οδηγία αφερεγγυότητας στην αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας.
 
Ακολούθως αναφέρθηκε στους κύριους στόχους της οδηγίας για την αφερεγγυότητα που είναι μεταξύ άλλων η μείωση των βαρών για τις διασυνοριακές επενδύσεις, η αύξηση των επενδύσεων και οι ευκαιρίες απασχόλησης στην εσωτερική αγορά, καθώς και η μείωση του κόστους και η αύξηση των ευκαιριών για τις επιχειρήσεις αλλά και η στήριξη των προσπαθειών για μείωση των μελλοντικών επιπέδων των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
 
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η οδηγία για την αφερεγγυότητα που είναι οι περισσότερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε όλη το έδαφος της ΕΕ και τα φυσικά πρόσωπα να προσφεύγουν στο δικαστήριο
 
Εξάλλου, σε ομιλία της η Λειτουργός της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Αρετή Χαραλάμπους ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του έργου σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος ήταν το πρώτο μέλος της ΕΕ που διασυνδέθηκε με το e-justice, ενώ ανέπτυξε τις πρόνοιες του κανονισμού που αφορούν τις υποχρεώσεις των κρατών μελών σχετικά με τα μητρώα αφερεγγυότητας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εναρμόνιση πλαισίου εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ενέκρινε η Βουλή
Μειώθηκαν τα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard
cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας