Powered by

Η άμμος είναι ο νέος χρυσός

Μετά το νερό η άμμος είναι το πιο περιζήτητη πρώτη ύλη στον κόσμο, διαπιστώνει σε έκθεσή του το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του ΟΗΕ. Οι ειδικοί του Προγράμματος υπολογίζουν την ζήτηση από 40 μέχρι 50 δις τόνους το χρόνο. Άμμο βρίσκουμε σήμερα σε περισσότερα προϊόντα από ότι φανταζόμαστε: γυαλί, καλλυντικά, προβολείς οχημάτων, οθόνες κινητών και οδοντόκρεμες.
 
Επιπλέον η άμμος χρησιμοποιείται στο φιλτράρισμα του νερού, τον εξωτερικό καθαρισμό κτηρίων ακόμα και το σύστημα φρένων των τραίνων. Είναι ωστόσο απαραίτητη κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια η ζήτηση για άμμο στις κατασκευές τριπλασιάστηκε. 
 
Η πλούσια Σιγκαπούρη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άμμου στον κόσμο. Με την άμμο επέκτεινε το έδαφός της μέσα σε 40 χρόνια κατά 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι για το εγχείρημα αυτό απαιτήθηκαν περίπου 500 εκατομμύρια τόνοι άμμου. Όμως τα αποθέματα μειώνονται σταθερά, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
 
«Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι χτισμένες στην άμμο»
Δυστυχώς η άμμος που υπάρχει στις ερήμους ανά τον κόσμο είναι ακατάλληλη για τον κατασκευαστικό κλάδο, μιας και είναι υπερβολικά ψιλή. Για το λόγο αυτό ακόμα και κράτη που βρίσκονται κοντά ή διαθέτουν έρημο είναι υποχρεωμένες να εισάγουν την πολύτιμη άμμο.
 
Επειδή όμως η ζήτηση είναι τεράστια η γερμανική εταιρία MultiCon από το Μόναχο επινόησε μια τεχνική σύμπτυξης άμμου, η οποία μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν τέλει στις κατασκευές. Ίσως η διαδικασία αυτή να συμβάλλει να σταματήσουν κάποτε οι παράνομες ενέργειες συλλογής άμμου από παραλίες σε ποτάμια και θάλασσες που προκαλούν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον. Όπως δηλώνει ο τεχνικός διευθυντής Χέλμουτ Ροζενλέχερ «η μαφία της άμμου έχει λόγο ύπαρξης όσο η προσφορά άμμου δεν καλύπτει τη ζήτηση».
 
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP τάσσεται υπέρ μιας ρύθμισης στην εκμετάλευση των αποθεμάτων άμμου. Σύμφωνα με τον ειδικό Πασκάλ Πεντούτσι του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΟΗΕ η άμμος σε κτήρια θα μπορούσε εν μέρει να αντικατασταθεί από ροκανίδια ή από άλλα υλικά. «Η κοινωνία μας είναι χτισμένη στην κυριολεξία πάνω στην άμμο», τονίζει μισοαστεία μισοσοβαρά ο ειδικός του ΟΗΕ.
 
ΠΗΓΗ: dw.com
 


 

Δειτε Επισης

Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders