Ανησυχούν οι ΗΠΑ από την πρόθεση Τουρκίας για γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου
09:15 - 07 Ιουνίου 2019
Τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει γεώτρηση στα ύδατα ανοικτά της Κύπρου εξέφρασε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, επισημαίνοντας πως η χώρα της έχει καλέσει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, για την 243η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στην παρουσία και του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, η κ. Γκάρμπερ επανέλαβε πως η χώρα της αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, και την ελπίδα ότι αυτοί θα ωφελήσουν σύντομα μια ενωμένη Κύπρο.
Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσφέρει μεγάλη ελπίδα. Ελπίζουμε ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τη σταθερή τους στάση, με την οποία αντιτάσσονται στα σχέδια για παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, καθώς και για τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Ακόμη υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στη συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στόχος παραμένει η διατήρηση της παρούσας δυναμικής και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε τομείς, στους οποίους πιστεύει πως, με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω προώθηση αυτής της αμοιβαίας επωφελούς σχέσης, όπως την χαρακτήρισε.
Τέτοιο τομείς, είπε, είναι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 1984 για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ (Visa Waiver Programme) και η άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο για πώληση στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού.
Η κ. Γκάρμπερ είπε στην ομιλία της πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, να φθάσουν σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα επανενωμένο νησί θα προσφέρει ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον για όλους τους Κύπριους, σημείωσε.
Επεσήμανε πως όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, "βλέπουμε την Κύπρο ως βασικό εταίρο για την ασφάλεια και την ευημερία".
Η κ. Γκάρμπερ επεσήμανε πως "πρέπει να είμαστε εταίροι για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον. Αυτό είναι το θεμέλιο για όλα όσα κάνουμε για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη διμερή συνεταιρική μας σχέση στον τομέα της ασφάλειας, και τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας".
Ανέφερε πως είναι εξαιρετικά τυχερή που ήλθε στην Κύπρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου είναι πιο δυνατές από ποτέ άλλοτε.
O Πρόεδρος Δημοκρατίας υπογράμμισε, στον χαιρετισμό του τη σημαντική ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Επεσήμανε, επίσης, τη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών και συγκεκριμένα της ExxonMobil και της Noble στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που, όπως είπε, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις αλλά και ένδειξη της εμπιστοσύνης στον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.
Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ τον Μάρτιο, κατά την οποία αποφασίστηκε η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, σημειώνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι στόχος παραμένει η διατήρηση της παρούσας δυναμικής και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι επηρεάζουν δυσμενώς τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ο ΓΓ των ΗΕ καταβάλλει προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό, μέσω της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αφού συμβάλλει στην αποτροπή εντάσεων, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σημειώνοντας τα πρόσφατα περιστατικά στη νεκρή ζώνη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ